Uncategorized

Gjettekonkurranse før slippet av den nordiske Guide Michelin

1490 views

Førstkommende torsdag klokken 09:00 ser en helt ny Michelin-guide dagens lys. Da lanseres nemlig Guide Michelin Nordic Cities 2015. Tidligere har Norden kun vært inkludert Guide Michelin Main Cities of Europe og der er det kun Oslo, Göteborg, Stockholm, Helsinki og København av de nordiske byene som har vært inkludert. Når det nå kommer en egen nordisk guide er det naturlig å anta at de favner noe bredere, og det blir spennende å se hvilke byer som nå blir inkludert. Michelin holder som vanlig kortene tett til brystet, men riksavisene har hatt noen artikler med ulike spekulasjoner rundt hvilke restauranter som får nye eller beholde sine gamle stjerner. Jeg har ikke tenkt å være noe dårligere, så i dette innlegget skal jeg synse litt på hva jeg tror vi kan vente oss fra Michelin på torsdag.

De magiske tre stjernene

Det store spørsmålet har vært om det er noen restauranter som får tre stjerner i guiden, og i så fall hvilke. På det første føler jeg meg ganske sikker, det dukker opp tre stjerner i den nye guiden. Så langt jeg vet har det aldri vært utgitt noen guide uten tre stjerner i moderne tid, så jeg blir overrasket om det ikke er duket for Nordens første trestjerners restaurant. Og det virker som om de fleste synserne er enige om dette, men når det gjelder hvilke restauranter som får denne hederen spriker spådommene ganske mye. Blant de som har vært trukket frem er Geranium og Noma i København, Restaurant Frantzen og Mathias Dahlgren i Stockholm og vår egen Maaemo i Oslo. Altså alle som var innehavere av to stjerner i 2014.

Siden jeg nå har tenkt å melde meg på denne gjetteleken, starter jeg med å helle kaldt vann i årene på de som spår tre stjerner i både Norge, Sverige og Danmark. Normalt henger den siste stjernen høyt, og med unntak av noen internasjonale kjendiskokker må man som oftest nøye seg med to stjerner i mange år før man eventuelt får en tredje. Og man bør ha i minne dette: Hvis vi holder Norden utenfor er det i øyeblikket 64 trestjerners, 257 tostjerners og 1613 enstjernes restauranter i Europa. Det vil si at det for hver trestjerners restaurant finnes det 4 tostjernere og 25 enstjernere. På bakgrunn av dette har jeg null tro på tre trestjerners restauranter i Norden, mitt tips er at det blir en, så er spørsmålet hvilken det blir.

Oslo

Det blir ikke noen tredje stjerne på Maaemo, men de beholder nok de to de innehar. Jeg har liten tro på at det skjer så mye annet spennende i hovedstaden med tanke på Michelinguiden 2015. Jeg føler meg ganske trygg på at både Ylajali, Fauna og Statholdergaarden beholder sin stjerne, og jeg har vanskelig med å se hvilken restaurant som for øyeblikket skulle være aktuell for å få en ny. Skjer det noen endring på stjernefronten i Oslo burde det være Ylajali som en ekstra stjerne, men jeg har liten tro på at det skjer. Når det gjelder Bib Gourmand tror jeg vel også på status quo, selv om her er jeg litt usikker. Smalhans kan muligens være en kandidat, men jeg tror de som kunne vært aktuelle kandidater med tanke på maten ligger hakket for høyt i pris.

Bergen

Jeg kikker av og til innom hva Bergenspressen skriver. Inntrykket jeg sitter igjen med er at de der har lansert mange stjernekandidater, og jeg har en mistanke om at noen av journalistene nok kommer til å bli skuffet. Skal en ny nordisk guide gi noen som helst mening må den ha med flere byer enn de nordiske byene som allerede har vært inkludert i Main European Cities-guiden. Bergen bør derfor være med, og da er det nærliggende å tenke at det kommer en stjerne til byen. Av byens bedre restauranter har jeg kun hatt en lunch på Lysverket. Dette var ikke i nærheten av å holde stjernenivå og siden den gang har de også kuttet konseptet. Jeg antar at de holder mange hakk høyere nivå til middag, og at den høye markedsføringen de har fått for sin Neo-Fjordic Cuisine hjelper de til å få en stjerne. At Christopher Haatuft også har jobbet ett år på trestjerners-restauranten Per Se i New York vil nok også kunne være til hjelp. Jeg setter også inn et par tiere på at Bare på 13 får seg en Bib Gourmand.

Trondheim

Her er jeg nok ikke veldig oppdatert lenger, det er tross alt snart 15 år siden jeg studerte i byen. Den gang var det Credo som etter min smak var byens beste. Tre besøk på Credo er for et tosifret antall år siden er ikke all verdens grunnlag å vurdere på, men jeg har inntrykk av at de fortsatt leverer bra saker der. Jeg gjetter, eller muligens håper, på at Michelin har vært på besøk og funnet stedet en stjerne verdig.

Stavanger

Her er jeg enda blankere enn på Trondheim, mitt eneste kulinariske erfaring herfra er et minst ti år gammelt besøk på Jans mat- og vinhus. Og siden Jan ikke er i live lenger, i alle fall ikke restauranten, er vel Charles og De og Renaa restauranter de eneste jeg har lest noe om. Nivået aner jeg ikke, men DNs anmeldelse av RE-NAA var jo veldig bra. Dessverre åpnet nok denne restauranten trolig for sent i 2014 til at Michelin fikk det med seg. Dessverre tror jeg de i år bare blir tilgodesett med en Bib Gourmand i år og den går til Renaa Matbaren. Samtidig burde det være kundegrunnlag for en topprestaurant i byen, til tross for at oljebransjen ikke er i storform om dagen. Jeg gjetter at RE-NAA er en het kandidat for en stjerne i neste års guide.

Resten av Norge

Jeg tror ikke Michelin har reist Norge på kryss og tvers, så om noen har høye forventninger om stjerner til Engø gård på Tjøme, De 4 roser i Harstad eller Måltid i Kristiansand tror jeg de vil bli skuffet. Jeg blir imidlertid bare glad om det skulle vise seg at jeg tar feil.

Resten av Norden

Jeg har ikke noen god oversikt til å vurdere hvilke restauranter som kan være kandidater for en eventuell ny stjerne i de øvrige nordiske landene. Men utafra det jeg har lest tror jeg ikke Reykjavik får noen stjerner. Angående Finland vet jeg absolutt ingenting. I Svergie tror jeg Fäviken Magasinet hadde hanket inn to stjerner om Åre hadde vært en av de nordiske byene, men det tror jeg altså ikke at den er. Utover det gjetter jeg på at det ikke dukker opp noen nye tostjernere i Sverige.

Tre stjerner går til Danmark, og det står selvsagt mellom Noma og Geranium. Jeg heller svakt mot at det er Noma som trekker det lengste strået, men er ikke mer sikker enn at jeg vurderer sannsynligheten som 60/40.Jeg slenger også inn et rent blindtips på at A.O.C rykker opp til to stjerner.

Konklusjon

Jeg tror altså ikke på noe stort stjernedryss fra Michelin selv om de lanserer nordisk guide. Min spådom for Norges del er to nye stjerner, fordelt med en til Credo i Trondheim og en til Lysverket i Bergen. Så langt jeg har fått med meg har ingen av dem vedkjent seg besøk av noen inspektører, men hvis det kun er Oslo som er med i den nye guiden blir det rett og slett for dumt. Et av de store spenningsmomentene er faktisk hvilke byer som er med og ikke. Og den spenningen gjelder ikke bare i Norge, men for hele Norden. Jeg gjetter også på to nye norske Bib Gourmand, en til Renaa i Stavanger og en til Bare på 13 i Bergen.

Videre tror jeg Danmark stikker av med Nordens første trestjerner, og jeg heller mot at det er Noma som haler den i land. Sverige må ta til takke med sine to tostjernere i Stockholm, med mindre Michelin har besøkt Fäviken utenfor Åre.

Da har jeg fyrt av noen skudd, noen av de litt i blinde. Nå blir det spennende å se om jeg er inne på noe eller om jeg er på ville veier. Tipsene er jo ikke spesielt vågale, så spenningen er jo like mye på hvor mye Michelin har reist rundt i Norden for å lage denne guiden. På torsdag får vi alle svarene, og jeg må innrømme at jeg er ganske nysgjerrig på hva som kommer. Ikke bli overrasket om det dukker opp et nytt innlegg om den nordiske Michelin-guiden etter at resultatene er offentliggjort.