Uncategorized

Et nytt forsøk på Taco Republica

1895 views

Besøkt: 20.08.2014
Adresse: Torggata 30, 0183 Oslo
Hjemmeside:  www.tacorepublica.no

Før sommerferien hadde jeg et blogginnlegg om min lunch på Taco Republica. Konklusjonen den gang var vel noe sånt som at maten var lovende, mens servicen var horribel. Likevel lovet jeg å gi dem et nytt forsøk og når jeg hadde et ærend hos GG Storkjøkken en ettermiddag var det en nærliggende tanke å gi stedet en ny sjanse.

Siden mitt forrige besøk var på en tidlig ettermiddag med lunchmeny, forsikret jeg meg derfor denne gangen for at det var kveldsmenyen som var gjeldende denne gangen. Det var nemlig to ting jeg var nysgjerrig på denne ettermiddagen. Det første var om servicen fra forrige besøk var representativt, det andre var om maten lever om til hypen.

Valget falt på tre ulike tacos. Nummer en var ‘Coochinita Pibil’ eller langstekt svin marinert i Achiote (en meksikansk krydderblanding så vidt jeg har forstått). Nummer to var ‘Barbacoa’ eller ovnsbakt lam med chili guajillo, chili ancho, kanel og hvitløk.  Nummer tre ble ‘Lengua’, som var oksetunge, kokt og stekt i skiver med koriander, løk og lime. I tillegg valgte jeg å bestille guacamole med totopos.

Når maten kommer på bordet mangler guacamolen, men når jeg sa fra kom den på bordet i løpet av noen minutter. De tre tacoene kom sammen med tre skåler med ulike salsaer. De ble ikke presentert, men den ene må ha vært pico de gallo. De to andre er jeg usikker på, men i alle fall en av dem var ganske så sterk og forble mer eller mindre urørt. Tacoen med svinekjøtt hadde enorme mengder med væske og gjorde at den nesten ble umulig å spise. Men jeg som er vokst opp med tacoskjell er jo selvsagt innforstått med at dette er mat som er grisete å spise. Søl til tross, smaken er det ikke noe å utsette på. Det samme gjaldt også tacoen med lam, også denne var god, selv om den habanero-marinerte løken som lå oppå bedøvde smaksløkene mine noe.  Til slutt fortærte jeg tacoen med oksetunge, og i motsetning til de to første var dette heller traurige greier. Tungen var stekt svært hardt og smakte bare forkullet. Oppå lå det finhakket løk og koriander, men det er ikke noen ideell kombinasjon med kull. De kunne vel gjort hva som helst egentlig, det hadde like fullt vært katastrofe.

Tacos Fra venstre svin, lam og oksetunge
Tacos: Fra venstre svin, lam og oksetunge

Litt skuffet over den siste tacoen gikk jeg løs på guacamolen og de tilhørende totoposene. Jeg husker ikke hvor, men jeg vet jeg har lest lovord om den ett eller annet sted. Og den så riktig lekker ut, virket å ha fin konsistens og kom i en anstendig mengde. Men etter å ha smakt på den satt jeg og lurte på hvem i all verden er det som har stått for dette skrytet. Fortjent var det definitivt ikke. Det smakte mest av alt avokado og lite annet. Ok, et lite sting av chili var det også. Men mest av alt smakte den utrolig tamt. Smak av koriander, lime eller salt er det knapt mulig å merke. Det hjelper ikke at de lager den selv, hvis kokken ikke smaker på maten. Jeg kan for all del lite om meksikansk mat, og det kan godt hende at dette er autentisk, men jeg har smakt mange guacamoler som har smakt veldig mye bedre.

Så etter to besøk må det være mulig å konkludere litt. Først servicen, som fortsatt er litt tilfeldig. Det glemmes bestillinger, ting tas for gitt uten at det spørres, og maten kommer på bordet uten presentasjon. Men så lenge servitørene smiler og jeg ikke blir oversett er det greit nok. De kommer unna med det uten å imponere. Når det gjelder maten er det veldig opp og ned, men nedturene er dessverre dypere enn oppturene er høye. Like fullt har jeg spist en del god mat også, så det kan hende jeg tester ut resten av tacoene for å finne noen favoritter. Men hypen rundt Taco Republica har definitivt vært større enn fortjent, og jeg mistenker at folkene bak folkene bak har mange bekjentskaper som velvillig har vært med å skape oppmerksomhet for stedet.