Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

Bare på 13

September 27, 2014 January 24, 2016 admin-runes1948 views

NB! Bare på 13 stengte dørene mandag 7/12-16. De vurderer visst nok å starte opp samme konsept i nye lokaler.

Besøkt: 27.09.2014
Adresse: Nedre Ole Bulls plass, 5012 Bergen
Hjemmeside: www.barepaa13.no

Siden jeg stadig reiser til Bergen prøver jeg en sjelden gang å få med meg litt av byens restauranter. Og mens kjæresten min skulle løpe Stoltzen en regnfull lørdagsettermiddag, benyttet jeg alenetiden til en lunch nede i byen. Valget falt på ‘Bare på 13’, en relativt nyoppstartet bistro som jeg regner med har forgreninger til Restaurant Bare i samme by.

I det jeg setter foten innenfor begynner det å gå opp for meg at Bergenserne for lengst har trykket det nye Bare-tilskuddet til sitt bryst. Restauranten så ganske full ut, men servitøren kunne tilby meg et bord på den øvre avsatsen. Her var bordene stablet usedvanlig trangt, og skulle det vært en person til på mitt tomannsbord måtte nok to personer på nabobordet reist seg helt opp og flyttet seg for å slippe frem til mitt bord. Men denne gang var jeg alene, og jeg var happy med å ha fått det bordet jeg fikk.

Lunchmenyen var enkel og grei og ble presentert muntlig av servitøren. «I dag har vi en svinebuljong med rødkål, deretter følger beiflabbkjake og til slutt en dessert på granskudd og eple». Og når menyen var enkel, ble valget like enkelt. Det ble lunch, og i tillegg ble det en flaske eplemost (100,-) fra Spildegarden beliggende i Øystese i Hardanger.

Husets brød kom raskt på bordet og var et surdeigsbrød. Sprø og fin skorpe og den litt seige konsistensen som surdeigsbrød gjerne har inni. Ved siden av brødet kom det noe jeg antar var ribbefett, smaksatt med salvie og salt. Dette ‘smøret’ var kraftig og smaksrikt og fungerte veldig bra sammen med brødet.

Forretten kom ganske så fort på bordet. I den dype skålen lå det en liten porsjon med svinebuljong. I den badet litt rødkål og noe som jeg etter hvert ble fortalt var svinefett. Kålen var sprø og var ikke antydning til å være dvask. Buljongen hadde fylde og en kraftig smak. Porsjonen var ikke stor, men dette var ganske mektige saker. Og skikkelig godt var det også, selv om bildet ikke er like delikat.

Forrett Svinebuljong med rødkål og svinefett
Forrett: Svinebuljong med rødkål og svinefett

Hovedretten var breiflabbkjake. Den kom med noe som lignet på spinat, bortsett fra at bladene var tykkere. Siden jeg ikke kjenner noen kål eller andre bladgrønnsaker som ligner spinat, velger jeg å fortsette å kalle det ‘spinat’. Bladene var i alle fall brent, noe som har vært en mye brukt teknikk i det nye nordiske kjøkkenet. I tillegg kom det noen stekte poteter med kraftkarsaus og litt sopp på tallerkenen. Kraftkar er en relativt kraftig blåmuggost fra Tingvollost, og er en aldeles utmerket ost. Likevel var jeg litt bekymret for at sausen med denne osten skulle dominere den hvite fisken fullstendig. Men dette skjedde aldri, for potetene var med på å nedtone smaken og sammen fungerte dette veldig bra.

Hovedrett Breiflabbkjake med brent 'spinat' og poteter
Hovedrett: Breiflabbkjake med brent ‘spinat’ og poteter

Desserten var revet røde epler fra Hardanger i eplejuice og surølsaus. Øl i dessert var et nytt bekjentskap for meg, men dette var både frisk, syrlig og skikkelig godt. I tillegg kom det en granskuddsorbet, som var litt tynn i smaken, men sto godt til de syrlige eplene. Dette var en dessert som sto seg godt både til den tidlige høsten vi er inne i og til stedets filosofi som tydelig er å være et mer hverdagssted innenfor nytt nordisk kjøkken. Faktisk var desserten så god at jeg glemte å ta bilde.

Det hele kom på 300,-, hvorav to av de tre hundrelappene var for maten. Det må sies å være svært hyggelig prising i forhold til kvaliteten på det man får servert. Selv om porsjonene er litt små er det definitivt verdt prisen, og jeg kommer helt sikkert tilbake på nye besøk. Ikke bare det, men jeg fikk enda mer lyst til å stikke innom Restaurant Bare for å sjekke ut hva de driver med der også.

BergenMiddelsModerneNordiskNorge
admin-runesSeptember 27, 2014
previous story

Cantina Dei Cacciatori

next story

Lokk

you might also like

RENAA – Eksepsjonelt bra

September 27, 2014 January 24, 2016

Maaemo – Gjenoppstandelsen

September 27, 2014 January 24, 2016

Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

September 27, 2014 January 24, 2016

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org