Uncategorized

Texas Barbecue Café – Helt texas på Stabekk

2442 views

Besøkt: 27.08.2015
Adresse: Gamle Drammensvei 32, 1369 Stabekk
Hjemmeside: http://www.texasbarbecuecafe.no

Med unntak av at jeg de siste årene har blitt godt kjent med den ytre delen av Kolsåsbanen er det ikke ofte tar turen ut til Bærum. Men i fjor fikk jeg meg plutselig en grunn til å ta en tur til Stabekk, selv om det gikk over et år før jeg omsider fikk ut fingeren, så var det endelig klart for å teste ut Texas Barbecue Café på Stabekk denne augustkvelden.  Min erfaring med Texas er null og strengt tatt har jeg ikke noe sterkt forhold til amerikansk barbeque heller. Men nå sto vi her, min bror og jeg, klare til å se på texaneren på Stabekk kunne tilby oss.

På Texas Barbecue Café er det altså grilling som gjelder, og da på den amerikanske måten. Kjøttet tilberedes på en smoker, jeg så den ikke, men regner med den sto på baksiden av bygget. Dette er langtidstilbereding på lav varme med tilførsel av røyk. I følge entusiastene er det dette som er grilling, selv om utbredelsen i Norge må sies å være begrenset. Her er mitt inntrykk at det går det mye i dyre og fancy gassgriller som i stor grad brukes til å grille pølser, grillskiver og en og annen stykke ytrefilet. For det meste over dirkete varme.

Menyen er selvsagt amerikansk og ikke noe annet. Her går det ikk BBQ Chicken, spareribs og pulled pork. Kjøttet, for med unntak av kylling er det bare kjøtt vi snakker om her, kan man få som middagstallerken, som sandwich, salat eller i løsvekt. Middagstallerken (198,-) består av valgt type kjøtt med coleslaw og bønner servert ved siden av. I tillegg har de en håndfull annet tilbehør som kan bestilles som siderett. Siden begge var førstereisgutter her valgt vi å gå for en BBQ-sampler til to personer til 389 kroner.

Vi hadde vel ikke helt klart for oss hva denne BBQ-sampleren skulle inneholde, bortsett fra at det skulle være dagens tre typer kjøtt i tillegg til sideretter. Det viste seg at vi faktisk fikk fire typer kjøtt. Pulled pork, beef brisket (oksebryst, tror jeg), baby back ribs og smoked sausage link. I tillegg fikk vi tilbehør i fleng. Potetsalat, bønner, salat, coleslaw, corn bread og hjemmelagd bun. Det var absolutt ikke noe å si på innholdet, så jeg gledet meg til å smake på utvalget.

Så hvordan var maten? Jeg begynner med tilbehøret, som må sies å være litt både og. Bønnene må sies å være det beste, men cole slaw og salaten var også ganske gode. Potetsalaten derimot, den var tung og fet og udelikat. Enda verre var det med maisbrødet, som var så tørt at det smuldret opp når man forsøkte å bryte av en bit. Jeg vet strengt tatt ikke hvordan et slikt maisbrød skal være, men dette må ha vært et av de tørreste bakverkene jeg noen gang har spist.

Og så var det kjøttet da. Både baby back ribs og pulled pork var ganske godt. Den røkte link-pølsen var derimot litt uspennende. Beef brisket derimot var en god opptur. Nå er ikke jeg veldig familiær med amerikanske stykker, men så vidt jeg har forstått er dette oksebryst. I så fall er det et ypperlig stykke kjøtt til denne type tilbereding, hvor man kan indirektere grille store stykker kjøtt over lang tid. Resultatet var i alle fall blitt veldig bra, med møre skiver av kjøtt med et røkt preg i smaken. I min bok tror jeg dette stikker av med førsteprisen i kveldens høyst uhøytidelige og uoffisielle kjøttkonkurranse.

Texas Barbecue: Baby back rib, beef brisket, pulled pork og pølse
Texas Barbecue: Baby back rib, beef brisket, pulled pork og pølse

Her var det knapt så jeg turte å snakke høyt om grilling. For en som bruker langtids sous vide for å få mørt kjøtt, visste jeg at det ville være å banne i kirken. Likevel ble jeg ikke helfrelst på Stabekk denne kvelden, og like greit er det, for jeg er ikke sikker på at borettslaget jeg bor i ville sette pris på en svær smoker på balkongen. Det er ikke tvil om at resultatet blir forskjellig, for med smoker griller man kjøttet indirekte over lang tid og får mer kompleksitet i smaken. Sous vide er varmebehandling som er fullstendig nøytral for smaken av kjøttet, og der har man kun krydder og glace å spille på, utover at man kan benytte litt flis under den direkte grillingen til slutt. Man har sånn sett et mindre register å spille på i forhold til smak, men jeg vil likevel hevde at selve resultatet fra varmebehandlingen får jeg til bedre ved bruk av sous vide enn det Texas Barbecue Café serverte meg denne kvelden.

Servicenivået på Texas Barbecue Café er lavt. Altså ikke dårlig, for betjeningen er blide og hyggelige, men konseptet er å bestille ved bardisken, selvbetjening ved brusdispenseren og rydding av eget bord. Her er det plastglass, papptallerkener og engangsbestikk. For meg er det helt kurant så lenge stedet er såpass uformelt som det er. Hvor ofte jeg i fremtiden kommer til å reise ut til Stabekk vet jeg strengt tatt ikke, men er jeg sulten og befinner meg i nærheten stikker jeg gjerne en tur innom igjen.