Uncategorized

Bare Vestland – Hverdagsmat i toppsjiktet

2320 views

Besøkt: 06.09.2015
Adresse: Vågsallmenningen 2, 5014 Bergen
Hjemmeside: http://barevestland.no

Bare Vestland er en relativt ny etablering under Bare-paraplyen. Fra før har jeg besøkt begge de andre etableringene, det vil si gourmetrestauranten BARE Restaurant og den enklere Bare på 13. Det nye konseptet har ambisjoner om å servere småretter i tapasformat, basert på lokale økologiske råvarer og vestlandske smaker.

To dager tidligere på min helgevisitt til Bergen hadde jeg og min kjære spist på BARE Restaurant, men jeg insisterte på at jeg ville teste ut vestlandtapasen også når jeg hadde en fin anledning. Og når jeg har fått noe for meg i matveien, så blir det ofte slik. Så etter en spasertur opp og ned Fløyen satte vi kursen mot Vågsallmenningen.

Lokalet til Bare Vestland er rustikk, og det virker som stedet har et ønske om å være et lavterskeltilbud. Menyen besto av i underkant tyve ulike småretter, for det meste fordelt mellom fisk og kjøtt samt noen desserter. De fleste av rettene lå priset mellom 75 og 95 kroner. Servitøren mente at 3-4 retter per person burde være passe, så vi hørte på ham og bestilte til sammen seks retter fordelt på oss to.

Rettene kom spredt litt utover, noe som er ganske hensiktsmessig når man får servert varmmat. Og allerede på første rett spiller den meg ett puss. På bordet kom fenalår med gulrot, reddik og salat vendt i remulade. Fenalåret var saftig og «ferskt» i konsistensen. Muligens merkelig å skrive det slik, men jeg er fra barndommen vant med at fenalåret var tørket til konsistensen var både hard og seig. Her hadde fenalåret altså ikke konsistens som beef jerky. Jeg hadde virkelig sans for dette fenalåret. Ikke var det smakte det så intenst salt som for eksempel norske spekeskinker har en tendens til og det smakte mildt sau og var veldig godt.  Porsjonstørrelsen var det heller ingenting å si på.

Rett 1: Fenalår, salat og remulade
Rett 1: Fenalår, salat og remulade

Like før vi hadde fullført første smårett fikk vi servert røkt svineknoke med kålrot, reddik og salat. Røkt svineknoke må jo være en av de rimeligste råvarene man finner i dagligvarebutikken, samtidig som det er smakfullt kjøtt som egner seg til både supper, salater og som kjøttrett i seg selv. Hos Bare Vestland hadde satt sammen salat, syltet kålrot, reddik og saltet svineknoke til en rett, noe som må sies å ha vært en svært vellykket idé. Igjen en skikkelig god rett.

Rett 2: Røykt svineknoke, salat og kålrabi
Rett 2: Røykt svineknoke, salat og kålrabi

Tredje rett var plukkfisk. Ikke at jeg hadde den ringeste ide om hva det var, men nettopp derfor tenkte jeg å finne det ut. Når det kom på bordet var min første tanke at dette var potetmos med fisk, og det er vel heller ikke så langt i fra sannheten. Bruker man i tillegg purre og hvit saus er man der. Resultatet var en delikat potetpuré, med fiske biter som viste seg å være lyr. Plukkfisken var rikelig overstrødd med sprøstekte terninger av bacon. Min kjære var i utgangspunktet litt skeptisk og mente at jeg bare måtte forsyne meg rikelig av plukkfisken, men etter å ha smakt på den var stemningen en helt annen. For meg var dette måltidets beste rett, til tross for den sterke starten med de to første rettene.

Rett 3: Plukkfisk og bacon
Rett 3: Plukkfisk og bacon

Kalvetunge var en erstatning for svinekjaken som de ikke hadde på menyen denne kvelden, noe de opplyste allerede i det vi fikk menyene. Tungen var stekt og servert med brent løk og rotgrønnsaker. Jeg hadde gledet meg til denne retten, men ble litt skuffet. Ikke fordi den var dårlig, men de tre første rettene hadde definitivt hevet lista til forventningene. Man krøp vel rett over lista, men dette imponerte ikke på samme måte som de første rettene.

Rett 4: Kalvetunge, brent løk og rotgrønnsaker
Rett 4: Kalvetunge, brent løk og rotgrønnsaker

Neste rett var blåskjell. Skjellene hadde de dampet i Waldemars fusion IPA uten at ølet egentlig gjorde noe særlig ut av seg i skjellene.  Skjellene i seg selv var helt kurante, men igjen en litt anonym rett som var helt grei uten at det var noen grunn til å ta av.

Rett 5: Blåskjell, fusion IPA og urter
Rett 5: Blåskjell, fusion IPA og urter

Siste rett på bordet var øl- og kjøttgryte og var delt opp med en liten skål til hver. Gryten var braisert oksekjøtt med rotgrønnsaker og svartediket black IPA fra 7-fjell bryggeri. Gryten var kraftig kost, særlig siden jeg var i ferd med å bli stappmett. Men den var god, selv om grønnsakene i gryten hadde minimalt med tyggemotstand. Sammenlignet med de to forrige rettene var dette en liten opptur, men det var likevel et hakk under kveldens tre første retter som virkelig var fenomenale.

Rett 6: Øl- og kjøttgryte
Rett 6: Øl- og kjøttgryte

Dessverre tok jeg ingen notater, så alt er tatt på hukommelsen. Den kan av og til svikte, men er det en ting jeg er helt sikker på var det at Bare Vestland hadde særdeles velsmakende mat. Dette er rustikk gourmetmat i små porsjoner. Strengt tatt er ikke porsjonene så små engang, for tre retter på hver synes jeg faktisk var i meste laget. Det kan være at jeg dyttet innpå for mye brød, men jeg var seriøst mett når jeg gikk ut døren. Den samme døren skal jeg helt sikker gå inn igjen flere ganger for dette var rett og slett veldig bra mat til fornuftig pris. Og hadde kunnet velge meg et Bare-konsept jeg kunne flyttet til Oslo, så tror jeg valget hadde falt på Bare Vestland.