Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

Fasit for Guide Michelin Frankrike 2016

February 1, 2016 February 1, 2016 Rune Grøsland1505 views

Da vet vi omsider svaret på dagens tildeling og degradering av stjerner i Frankrike for 2016. Vi kan samtidig konkludere med at jeg er ganske dårlig til å gjette. Det var ikke bare en ny trestjerner i Frankrike dette året, men to. Begge to ligger i Paris, begge er hotelrestauranter og begge har hatt tre stjerner tidligere.

Oppgradering
Le Cinq er den ene som kan smykke seg med full score på stjerner. Restauranten, som ligger på luksushotellet Four Seasons George V, hadde altså tre stjerner tidligere, men ble degradert i 2007. Siden har den hatt to stjerner frem til i dag. I 2014 tok Christian Le Squer over som kjøkkensjef, hvor han kom fra Paris-restauranten Ledoyen. Ansettelsen må tydelig ha vært vellykket for i dag er Le Cinq igjen blitt en trestjerners restuarant.

Den andre restauranten som innkasserte full score i dag var Alalain Ducasse au Plaza Athénée. Akkurat som på Le Cinq, var det også på Plaza Athénée et bytte av kjøkkensjef for ikke lenge siden. I 2014 var restauranten stengt på grunn av omfattende ombygging, og når den gjenåpnet var det med Romain Meder som kjøkkensjef. Verden er urettferdig når man leder en restaurant som eies av en av de store kokkelegendene. Meder må være den enste franske kokken med tre stjerner i Guide Michelin, som ikke en gang har sin egen wikipedia-side. Men i kveld sover han nok likevel godt i full forvissing om at det er han som har jobbet inn tre stjerner for Alalain Ducasse.

Degradering
Lansering av Michelin-guider har sjelden bare vinnere. I år var det faktisk to restauranter som ble degradert fra sine tre stjerner. Og der Romain Meder sikkert får masse velfortjent skryt av Ducasse i kveld er det ikke sikkert at Jocelyn Herland får like hederlig omtale av samme mann. En av de som ble degradert i dag var nemlig Alian Ducasse-restauranten Le Meurice i Paris, hvor Jocelyn Herland jobber som kjøkkensjef.

Den andre restauranten som ble degradert fra tre stjerner i dag var Relais Bernard Loiseau i Saulieu. Bernard Loiseau er i dag mest kjent for sitt selvmord på eget kjøkken i 2003. Etter dødsfallet tok kona Dominique Loiseau over som restaurantsjef og ansatte Patrick Bertron som kjøkkensjef. Det gikk særdeles bra i mange år, men i dag ble de til slutt nødt til å levere fra seg en stjerne.

En tragisk nyhet
Men det var ikke bare lanseringen av den franske Michelin-guiden som fikk oppmerksomhet i nyhetene i dag. En av de som faktisk skulle vært til stedet på lanseringen i Paris i dag ble funnet død i helgen. Benoit Violier som siden 2012 har eid og drevet l’hôtel de Ville utenfor Lausanne i Sveits ble meldt død i dag, et dødsfall politiet etterforsker som et selvmord. Det er lett og tenke på Bernard Loiseau når man leser en slik nyhet, men der en del skal ha det til at Loiseau fryktet en degradering var situasjonen en helt annen for Violier. Profesjonelt var han definitivt på høyden av sin karriere og stjerne for 2016 var for lengst innkasert. Faktisk ble restauranten kåret til verdens beste av den nye franske kåringen La Lista for kun en drøy måned siden. Nå er det selvsagt mange ulike kåringer ute og går, men det er vanskelig å hevde noe annet enn at Violiers virke som kokk var en suksess. Selv har jeg faktisk spist på l’hôtel de Ville. Og selv om det den gang var Philippe Rochat som var eier og stedets ansikt utad, var det slik jeg har forstått det, allerede den gang Benoit Violiers som var kjøkkensjef i Crissier

 

 

 

 

Matguider
Rune GrøslandFebruary 1, 2016
previous story

Guide Michelin – Frankrike 2016

next story

Guide Michelin Nordic 2016

you might also like

Michelinguiden 2020

February 1, 2016 February 1, 2016
Kålrot og sau

Maaemo og stjerneslipp

February 1, 2016 February 1, 2016

Guide Michelin France 2019 – Et rop om oppmerksomhet

February 1, 2016 February 1, 2016

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org