Uncategorized

Fasit for Guide Michelin Frankrike 2016

1480 views

Da vet vi omsider svaret på dagens tildeling og degradering av stjerner i Frankrike for 2016. Vi kan samtidig konkludere med at jeg er ganske dårlig til å gjette. Det var ikke bare en ny trestjerner i Frankrike dette året, men to. Begge to ligger i Paris, begge er hotelrestauranter og begge har hatt tre stjerner tidligere.

Oppgradering
Le Cinq er den ene som kan smykke seg med full score på stjerner. Restauranten, som ligger på luksushotellet Four Seasons George V, hadde altså tre stjerner tidligere, men ble degradert i 2007. Siden har den hatt to stjerner frem til i dag. I 2014 tok Christian Le Squer over som kjøkkensjef, hvor han kom fra Paris-restauranten Ledoyen. Ansettelsen må tydelig ha vært vellykket for i dag er Le Cinq igjen blitt en trestjerners restuarant.

Den andre restauranten som innkasserte full score i dag var Alalain Ducasse au Plaza Athénée. Akkurat som på Le Cinq, var det også på Plaza Athénée et bytte av kjøkkensjef for ikke lenge siden. I 2014 var restauranten stengt på grunn av omfattende ombygging, og når den gjenåpnet var det med Romain Meder som kjøkkensjef. Verden er urettferdig når man leder en restaurant som eies av en av de store kokkelegendene. Meder må være den enste franske kokken med tre stjerner i Guide Michelin, som ikke en gang har sin egen wikipedia-side. Men i kveld sover han nok likevel godt i full forvissing om at det er han som har jobbet inn tre stjerner for Alalain Ducasse.

Degradering
Lansering av Michelin-guider har sjelden bare vinnere. I år var det faktisk to restauranter som ble degradert fra sine tre stjerner. Og der Romain Meder sikkert får masse velfortjent skryt av Ducasse i kveld er det ikke sikkert at Jocelyn Herland får like hederlig omtale av samme mann. En av de som ble degradert i dag var nemlig Alian Ducasse-restauranten Le Meurice i Paris, hvor Jocelyn Herland jobber som kjøkkensjef.

Den andre restauranten som ble degradert fra tre stjerner i dag var Relais Bernard Loiseau i Saulieu. Bernard Loiseau er i dag mest kjent for sitt selvmord på eget kjøkken i 2003. Etter dødsfallet tok kona Dominique Loiseau over som restaurantsjef og ansatte Patrick Bertron som kjøkkensjef. Det gikk særdeles bra i mange år, men i dag ble de til slutt nødt til å levere fra seg en stjerne.

En tragisk nyhet
Men det var ikke bare lanseringen av den franske Michelin-guiden som fikk oppmerksomhet i nyhetene i dag. En av de som faktisk skulle vært til stedet på lanseringen i Paris i dag ble funnet død i helgen. Benoit Violier som siden 2012 har eid og drevet l’hôtel de Ville utenfor Lausanne i Sveits ble meldt død i dag, et dødsfall politiet etterforsker som et selvmord. Det er lett og tenke på Bernard Loiseau når man leser en slik nyhet, men der en del skal ha det til at Loiseau fryktet en degradering var situasjonen en helt annen for Violier. Profesjonelt var han definitivt på høyden av sin karriere og stjerne for 2016 var for lengst innkasert. Faktisk ble restauranten kåret til verdens beste av den nye franske kåringen La Lista for kun en drøy måned siden. Nå er det selvsagt mange ulike kåringer ute og går, men det er vanskelig å hevde noe annet enn at Violiers virke som kokk var en suksess. Selv har jeg faktisk spist på l’hôtel de Ville. Og selv om det den gang var Philippe Rochat som var eier og stedets ansikt utad, var det slik jeg har forstått det, allerede den gang Benoit Violiers som var kjøkkensjef i Crissier