Uncategorized

Michelin Nordic Guide 2017 – Synsing og vill gjetting

1485 views

På onsdag lanseres den nordiske Michelinguiden for 2017. I fjor skapte de mye oppmerksomhet med to nye trestjerners restauranter. Noen nye trestjernere tror jeg ikke det er grunn til å vente i år (i så fall blir det Fäviken), men kanskje kan Michelin by på noen overraskelser likevel.

Maaemo til tross, det er lenge siden Oslo har hatt færre stjernerestauranter. Jeg har vanskelig med å se for meg noe stjernedryss over byen, men Bokbacka er nok likevel en het kandidat for en stjerne. Maeemo og Kontrast beholder ganske sikkert sine, og det tror jeg Statholdergaarden gjør også. Og skal Bib Gourmand gi noen mening i Oslo bør det bli utdelt en til Kolonialen.

Så er det resten av landet da. I utgangspunktet ville det ikke være helt ufortjent om Credo hanket inn en stjerne i Trondheim, men i dag leste jeg at restauranten er på flyttefot og da spørs det hva de har formidlet til Michelin i forkant. I Bergen tviler jeg på at det skjer noe, men om det skulle gjøre er det sikkert Lysverket som blir belønnet. Personlig mener jeg dog at Colonialen er nærmere nivået. I Stavanger har jeg ikke spist siden jeg besøkte Jans Mat- & Vinhus for nærmere femten år siden, men jeg tipper Renaa holder stand, og det kanskje drysse en stjerne på Sabi Omakase også.

Hva som skjer i resten av Norden er jeg ikke sikker på, for strengt tatt har jeg ikke spist så mye rundt i de andre nordiske landene. Noma forsvinner trolig ut, siden restauranten stenges rundt disse tider for å starte opp igjen i nye lokaler. Jeg blir ikke overrasket om det dukker opp en ny tostjerner i Danmark, men har ingen reell formening om hvem det i så fall måtte bli. Men jeg slenger inn et vilt gjett på at en av Kadeau’ene får to stjerner.

I Sverige blir det også garantert minst en endring på tostjernerne. Frantzen i Stockholm stengte nemlig ned i fjor og har enda ikke åpnet opp noe nytt. Fäviken gjetter jeg at blir stående på sine to stjerner, men muligens kan Daniel Berlin bli belønnet med ytterligere en stjerne.

Da gjenstår det bare å vente til onsdag formiddag for å se hvilken fasit Michelin har tenkt ut. Mitt tips er at ingen norske restauranter blir degradert og at Bokbacka og Sabi Omakase på onsdag er nye medlemmer av enstjerners-klubben.