Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

En kjapp middag på Olympen

September 8, 2014 December 3, 2015 admin-runes1679 views

Besøkt: 08.09.2014
Adresse: Grønlandsleiret 15, 0190 Oslo
Hjemmeside:  www.olympen.no

Det har allerede gått nesten syv år siden Lompa fikk sin siste ansiktsløfting og fremsto som en hybrid av brun pub og et gammelt og ærverdig sted med lange tradisjoner. Og egentlig var de ingen av delene. Interiøret var splitter nytt, selv om de hadde prøvd hardt på å få det til å se ut som det var eldgammelt og rehabilitert. Og brunt var stedet kun i fargen på interiøret, da det var lite ved atmosfæren som ga noen følelse av brun pub. Men den noe splittede personligheten hadde liten innvirkning på populariteten, mitt inntrykk er at det har hatt bra med belegg i alle de syv årene siden gjenåpningen.

Faktisk har tiden jobbet litt med stedet. Ikke at det har forandret seg særlig siden oppstarten, men liksombrune puber med stort ølutvalg og kjøkken med rustikk mat noen hakk høyere i kvalitet enn en erkebrun pub, har fått seg en solid oppblomstring og poppet opp en rekke steder rundt i Oslo. Sånn sett kan man trygt si at Lompa var litt forut for sin tid.

Denne bølgen startet i Storbritannia hvor denne typen spisesteder fikk merkelappen Gastropuber. Der har trenden pågått i en del år nå og Michelinguiden har selvsagt også fått med seg bølgen. Puben The Hand & Flowers i Marlow har fått hele to stjerner I guiden og The Harwood Arms i London har fått tildelt en.

Trenden med gastropubene her til lands har nok en sammenheng med den store ølinteressen som har herjet landet de siste årene, hvor både puber og privatpersoner brygger sitt eget øl. Uten å gjøre meg opp noen mening om hva som kom som kom først av høna og egget, altså ølbølgen eller gastromaten, tror jeg de er gjensidig avhengige av hverandre. Jeg er redd populariteten til gastropuber generelt vil dale, om interessen for øl skulle avta. Samtidig tror jeg denne type steder er med på å holde ølinteressen oppe.

Det er altså i dette lyset jeg ser på Lompa i dag, en slags fancy gastropub. Menyen deres består av tradisjonelle norske råvarer, og har nok en bitteliten fot i nytt nordisk kjøkken. Men hovedinntrykket er likevel at de har minst halvannen fot i det tradisjonelle norske kjøkkenet med rustikke, smaksrike retter. Moderne norsk bistromat, rett og slett. Unntaket er dessertene som overhodet ikke har noe norsk preg. Her preges menyen mer av Frankrike, noe som på meg virker litt malplassert med tanke på resten av menyen.

Lompa kjører en fast 3-retters meny som skiftes på månedlig basis. I tillegg har de en a la carte meny, hvor det også er mulig å bestille enkeltretter fra den faste menyen til ganske fornuftige priser. Et sympatisk trekk jeg har sansen for. På drikkefronten har de et sterkt fokus på øl, med en mengde å velge i fra både Skandinavia, Europa for øvrig og USA.

Mitt ærend er en relativt kjapp middag og når jeg stikker innom er det tilsynelatende litt vanskelig å oppdrive bord for servitøren. Men da jeg tilbyr meg å sitte i baren er det ingen problemer lenger. Jeg bestemmer meg for å gå for dagens kjøtt til 189 kroner, som er rødvinskokt høyrygg av okse. Siden det også er dagen som Joachim Nielsen skulle ha blitt femti år, så det faller seg naturlig å teste ut jubileumsølet som er laget av Schouskjelleren Mikrobryggeri i anledningen.

Jubileumspilsner fra Schous Mikrobryggeri
Jubileumspilsner fra Schous Mikrobryggeri

Før maten kommer får jeg brød på bordet, eller rettere sagt på bardisken. Det er to typer, en lys baguette og et grovere brød. Begge typene fremstår som rykende ferske og smaker riktig så godt. Til brødet følger det en skål med smør. Konsistensen er myk og kremete og har en litt sterk syrlighet med eddiksmak.  For meg er det egentlig helt på grensen til at eddiksmaken blir i meste laget, mens siden smøret ellers holder bra kvalitet får det passere.

Brød og øl
Brød og øl

Når maten kommer virker porsjonen i minste laget for å bli mett, i alle fall for de som er storspiste. Høyryggen er kokt i rødvin og kan lett rives fra hverandre med gaffelen, så seigt er det definitivt ikke. Derimot er det litt i tørreste laget, og med dagens muligheter på et moderne kjøkken burde ikke det være nødvendig. Ved siden av kjøttet følger det ovnsbakte gulrøtter og sellerirot og under kjøttet ligger den en potetpure. I tillegg er det en kraftig sjysaus og rikelig med finhakket kruspersille over. Grønnsakene er møre, uten å være grøtete og sødmen som er i gulroten kommer tydelig frem. Potetpureen er nydelig og gir retten et lite snev av eleganse i all sin rustikkhet. Sjysausen er smaksrik og veldig god. Alt i alt er dette en veldig vellykket hverdagsrett, selv om jeg skulle ønske kjøttet hadde hatt et par grader lavere temperatur i tilberedingen. Og selv om porsjonen virket litt liten blir jeg helt greit mett av den.

Hovedrett Røvinskokt høyrygg av okse
Hovedrett: Røvinskokt høyrygg av okse
Hovedrett Mørt kjøtt, men litt tørt
Hovedrett: Mørt kjøtt, men litt tørt

Siden jeg var fornøyd med retten jeg nettopp hadde spist, og fortsatt hadde litt tid jeg måtte slå i hjel, gikk jeg like godt for en dessert og kaffe. Valget falt på en sjokolademousse med moreller. Sjokolademoussen viser seg å være av den tunge sorten. Allerede etter første skje forstår man at dette er skikkelig mektige saker. Moussen har kraftig sjokoladesmak, og nesten ikke luftbobler i seg. Faktisk minner det nesten mer om en tykk sjokoladekrem og dette er i mektigste laget etter en såpass tung kjøttrett. Faktisk er sjokolademoussen i mektigste laget uansett hva man har spist på forhånd. Morellene er i seg selv gode, men makter ikke den nærmest uoverkommelige oppgaven det er å tilføre retten den etterlengtede friskheten. Her burde de faktisk gjøre noen grep for selv sjokolade er aldri så godt, blir dette lite delikat.

Dessert Sjokolademousse med moreller
Dessert: Sjokolademousse med moreller

Jeg har opp gjennom årene spist noen ganger på Lompa og inntrykket som har festet seg gjentok seg egentlig i dag. Stedet er best egnet for kjappe enkeltretter og det er hovedrettene de leverer best på.  Dagens kjøttrett er ikke perfekt, men like fullt en solid, god rett som fungerer for å spise seg mett på litt god mat. Lompa er derimot ikke et sted for å gjøre en helaften, med mindre man er der for å sitte under de store lysekronene og ikke på grunn av maten. Men til sitt bruk er det faktisk et ganske bra sted.

LavNordiskNorgeOslo
admin-runesSeptember 8, 2014
previous story

En torsdagskveld på Le Benjamin

next story

Kitchen & Table – Bergen

you might also like

RENAA – Eksepsjonelt bra

September 8, 2014 December 3, 2015

Maaemo – Gjenoppstandelsen

September 8, 2014 December 3, 2015

Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

September 8, 2014 December 3, 2015

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org