Uncategorized

Grilleriet

1892 views

Besøkt: 02.10.2014
Adresse: Storgata 21, 0184 Oslo
Hjemmeside: www.grilleriet.no

Grilleriet ligger i folketeaterpassasjen, klemt inn mellom Youngstorget og storgata. Det som for ikke så mange år siden var et ganske dødt område, kanskje med unntak av køen opp til Stratos, fikk en oppgradering da Ringnes pusset opp og åpnet Folketeateret. Resultatet ble en del nye spisesteder, hvor man også tok i bruk utearealet inne i passasjen. Personlig synes jeg grepene som ble gjort var ganske vellykket og man får litt følelse av en helårs uteservering under tak.

Så vidt jeg har fått med meg benytter ikke Grilleriet utearealet, men de har likevel gjort en del vellykkede grep på interiørsiden. De har en full åpen kjøkkenløsning. Det har også laget en benkeløsning, slik at man faktisk kan sitte ved kjøkkenbenken og se på kokkene som arbeider. Hvor glad kokkene er i en slik løsning aner jeg ikke, men jeg elsker i alle fall å sitte og se på dem jobbe. Ikke fordi jeg er glad i å se andre jobbe og slite, men fordi jeg kanskje kan plukke opp ett og annet triks på hva de driver med på et profesjonelt kjøkken. De som fortrekker å spise ved bord har også rikelig med muligheter for det.

Menyen består av en 6-retter tastingmeny, kjøkkensjefens 3- og 4-retters, samt en a la carte med en håndfull hver av forretter, hovedretter og desserter. Det var ingen info i menyen om hva kjøkkensjefens meny inneholdt, men  det viste seg å være et utvalg fra tastingmenyen. Vi stolte på kjøkkensjefen og gikk for en 3-retters derifra (495,-). Denne skulle inneholde hval, lam og sjokolade.

Det går en stund mellom hver gang jeg spiser hvalkjøtt. Det er veldig godt, men det er ikke så ofte å finne på menyer lenger. Forretten her ga endelig en ny anledning for å nyte dette gedigne pattedyret. Hvalen var lett røkt og ble servert med trøffelmajones, små biter stangselleri, strimler av eple, friterte kapers, gresskar og pinjekjerner, samt brioche og løk. Hvalkjøtte smakte ganske bra og det var også en helt akseptabel trøffelmajones. Alle komponentene var faktisk helt greit hver for seg, men jeg er litt usikker på hvor godt de jobbet sammen. Her synes jeg det spriket litt i flere retninger. Ikke noen katastrofe på noen som helst måte, men jeg ble liksom ikke helt klok på denne retten.

Forrett Lettrøkt hvalkjøtt
Forrett: Lettrøkt hvalkjøtt

Når lammet kom på bordet håpet jeg inderlig på noe skikkelig godt lammekjøtt. Vi er midt i sesongen og er det en ting et grilleri bør kunne, så må det være å tilberede kjøtt. Heldigvis ble jeg ikke skuffet, dette kjøttet er så uendelig mye bedre enn den store lammeskuffelsen på Lokk noen dager tidligere. Jeg vil gjette at kjøttet er tilberedet sous vide, for det hadde den litt melne konsistensen som kjøtt får av å ligge i vannbad en del timer. Men de har også kjent sin begrensning og ikke latt det ligge til kjøttet mister all tekstur og bare blir grøtete. Sammen med kjøttet kom det en lammepølse, gultotkrem, glaserte gulrøtter, stekte kantareller, fenikkel, sopp, bakt potet og løk, basilikumolje, brent purreløk og en demi glace med solbær. Litt for en hver smak i tilbehør altså. Jeg vil påstå at de hadde tjent på å dempe seg ned og heller rendyrke færre smakselementer, samtidig er det jo mange velkjente kombinasjoner som fungerer bra sammen og det skal også sies at dette var en veldig velsmakende rett.

Hovedrett Lammeskank med rotgrønnsaker
Hovedrett Lammeskank med rotgrønnsaker

Til dessert fikk vi sjokoladeganache. Til den var det servert en is og hvis jeg ikke misforsto var den på øl og jordbær. Øl i dessert var ukjent for meg inntil for en snau uke siden da jeg gjorde bekjentskapet på Bare På 13 i Bergen. Jeg må vel si at det fungerte bedre i Bergen enn hos Grilleriet, for sorbeten her matchet ikke de øvrige komponentene helt perfekt sammen med jordbær og sjokolade. I tillegg til sorbeten var det jordbærskum og stekt hvit sjokolade. Resten av desserten var ganske bra, og sorbeten ødela for så vidt ikke noe, så sluttresultatet ble likevel ganske bra. Men det kunne altså vært ennå et par hakk bedre.

Dessert Sjokoladeganache og øl- og jordbærsorbet
Dessert: Sjokoladeganache og øl- og jordbærsorbet

Konklusjonen min er at Grilleriet leverer ganske bra mat og er absolutt ikke kun et sted for de som skal spise før forestilling på Folketeateret. De holder ikke noe supernivå, men det er kanskje et av de stedene hvor det kan være greit om man skal sammen med folk som ikke går mye på restaurant, trives best på Big Horn eller Egon og avskyr små porsjoner jålete mat. Her tror jeg du finner et kompromiss mange vil like, maten er ganske bra, porsjonene rause og grillet kjøtt favner de fleste. Jeg ville nok foretrekke at de dempet ned på bruken av antall ingredienser i hver rett, men nivået på det de leverer er helt akseptabelt. Og prisen på det hele er heller ikke avskrekkende.