Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

Colonialen Litteraturhuset – Bergen

November 29, 2014 December 4, 2015 admin-runes1991 views

Besøkt: 29.11.2014
Adresse: Østre Skostredet 5, 5017 Bergen
Hjemmeside: http://colonialen.no/litteraturhuset/

For en stund tilbake skrev jeg et blogginnlegg om Roll & Rock i Bergen. Planen den gang var egentlig å spise lunch på Colonialen på Litteraturhuset, noe som ble spolert av et typisk Bergensregnvær. Dermed var det naturlig å gjøre et nytt forsøk hos Colonialen når jeg nok en gang befant meg i Bergen by.

Litteraturhuset i Bergen ligger i Østre Skostredet, i klyngen av gammel trehusbebyggelse like bak bryggen. Der har Colonialen opprettet en kafè og brasserie og de satser tydelig på å trekke til seg gjester dagen lang. Fra morgenen har de en egen frokostmeny, som til formiddagen tas over av lunchmenyen. Fra klokken 15-17 har de et konsept med dagens rett, som tilbys til en pris under 200-lappen. Dette er en type konsept jeg har veldig sans for, og jeg skulle ønske at flere steder tok lærdom av. Etter klokken fem er det kveldsmenyen som gjelder.

Det var blitt lørdagskveld, og til tross for julebordsesong og sen booking var det heldigvis mulig å få tak i et tomannsbord på Brasseriet til Colonialen på Litteraturhuset. Planen var å få seg en enkel, men forhåpentligvis god middag etter å ha overvært byens lysfestival med artister, fakler og fyrverkeri.

Vi ble tatt i mot og henvist til et lite tomannsbord bak en søyle, ikke langt i fra baren. Med det samme fikk vi servert vann og menyene kom på bordet like etter. I den befant det seg omtrent ti forretter, tilsvarende antall hovedretter og et noe mer begrenset antall desserter.  Litt usikker på hva jeg skulle gå for, endte jeg opp med en svineknoketerrine til forrett og viltpølse til hovedrett. I tillegg ble det bestilt poteter og honningglaserte grønnsaker som ekstra tilbehør. På anbefaling fra den engelsktalende servitøren endte vi også opp med en eller annen flaske argentinsk Malbec-vin for å gjøre kvelden enda litt hyggeligere.

Som forrett hadde jeg altså valgt å gå for en svineknoketerrine. Denne kom med plommer, aprikos, rosiner, valnøtter og noen syltede champignoner. Terrinen var laget på saltet kjøtt fra svineknoken. Hva annet terrinen inneholdt er jeg usikker på, for det virket mest som om det var knokekjøtt presset til en firkantet form. Tilbehøret var av det søte slaget og sto helt fint til den relativt salte terrinen. Alt i alt en ganske god rett, uten at det setter himmel og jord i bevegelse.

Forrett Svineknoketerrine med plomme, aprikos og hvalnøtter
Forrett: Svineknoketerrine med plomme, aprikos og hvalnøtter

Hovedrett hadde jeg altså valgt viltpølse. Denne ble servert med sellerirotpure og rosenkål, bringebær, bjørnebær. Hjemmelagde pølser kan være skikkelig godt, men dessverre imponerte ikke disse. Fettet i pølsene var små harde biter som minnet om ister. Det virket ikke som dette fettet hadde smurt pølsekjøttet noe særlig, for dette var tørt og hadde en konsistens som gjorde at pølsene gikk i oppløsning når man satte kniven i dem. Smaksmessig var de rett og slett tamme, så sluttproduktet her sto dessverre ikke i stil med forventningene.

Hovedrett Viltpølser med sellerirotpure
Hovedrett: Viltpølser med sellerirotpure

Men nok om pølsene, jeg vil si noen ord om tilbehøret også. Sellerirotpureen var myk i konsistensen og smakte riktig bra. Det samme gjorde rosenkålen, som var delt i to for å gjøre det enklere å tilberede dem rett. Det hadde de klart med glans, kålen hadde akkurat passe tyggemotstand. Oppå sellerirotpureen var det strødd noen bringebær og bjørnebær. De ga rett nok litt friskhet til retten, men fremsto likevel på meg som litt malplassert. Men for all del, noen skade gjorde der de lå heller. De honningglaserte rotgrønnsakene var også gode, selv om de på sett og vis var litt smør på flesk sammen med sellerirotpureen. Men det er selvsagt ikke restaurantens feil, og dessuten var de prima til min kjærestes entrecôte, som var minimalistisk med tanke på tilbehøret.

Tilbehør Poteter og honningglaserte rotgrønnsaker
Tilbehør: Poteter og honningglaserte rotgrønnsaker

En ting skal virkelig Colonialen ha, de serverer gode porsjoner. Ulempen med det viste seg å være at jeg rett og slett måtte droppe dessert, jeg var rett og slett blitt for mett. Men det kan jo være greit å ha noe til gode også, i fall jeg skulle ta turen tilbake ved en annen anledning.

Så hva skal liksom konklusjonen på dette måltidet være? Da André Blomberg-Nygård anmeldte stedet på Godt.no for halvannet år siden omtalte han det som det beste måltidet han hadde spist så langt det året og trillet inn terningkast seks. Den opplevelsen deler på ingen måte jeg. Nå triller ikke jeg terninger, men dette var et stykke unna årsbeste for min del. Hvis jeg legger godviljen til og anser viltpølsene som et arbeidsuhell fra kjøkkenet, ville dette absolutt vært et brukbart måltid. Det er ingen grunn til å svartmale, men derfra til å være noe av det beste jeg har spist i 2014? Da har enten Blomberg-Nygård fått langt bedre mat enn meg, ellers så spiser han på for få gode restauranter. Men han har rett i at Colonialen leverer et godt håndverk, og jeg ser slettes ikke bort fra at jeg gir dem en ny sjanse ved en annen anledning.

 

BergenMiddelhavMiddelsNordiskNorge
admin-runesNovember 29, 2014
previous story

Hva er nå Pjoltergeist?

next story

Gamle tårnhuset restaurant – Kolbotn

you might also like

RENAA – Eksepsjonelt bra

November 29, 2014 December 4, 2015

Maaemo – Gjenoppstandelsen

November 29, 2014 December 4, 2015

Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

November 29, 2014 December 4, 2015

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org