Uncategorized

White Guide 2015

1465 views

Det er morsomt med matguider, og jeg bruker en god del ganske aktivt når jeg skal finne meg spisesteder på reiser. Selv har jeg valgt kun å skrive omtaler av stedene jeg besøker og droppe å gi karakterer. For min del er grunnen at vurderingen av et besøk kan bestå av mange tilfeldigheter, og når det kan gå lang tid før jeg besøker et sted igjen synes jeg at grunnlaget for å kunne gi en karakter blir for tynt. Derfor forsøker jeg heller å beskrive besøket mitt og gi fortelle min oppfatning av besøket, fremfor å rulle en terning som uansett ikke sier så mye uten å lese begrunnelsen.

Den som er på jakt etter selvmotsigelser, bør justere lesebrillene sine nå. For selv om jeg selv lar være å gi karakterer, benytter jeg altså stadig vekk guider som for eksempel Guide Michelin, Gambero Rosso og Gault Millau. Og jeg vil lyve hvis jeg påstår at jeg ikke interesserer meg for karakterene. Derfor var det med en viss interesse jeg fikk med meg nyhetene i desember om at den svenske matguiden White Guide for første gang lanserte sin nordiske guide. White Guide har altså eksistert en stund i Sverige, og etter hvert ble også Danmark implementert. Men det er altså først i år at de har utvidet nedslagsfeltet sitt til å gjelde hele Norden. Av restauranter på White Guide-listen som har jeg tidligere omtalt Olympen, Pjoltergeist, Bon Lio, Oro Bar & Grill, Le Benjamin og Lille B. Hele listen finner du for øvrig hvis du søker på White Guide.

Hvis vi ser bort fra dagsaviser og blogger er dette den første guide som har Norge med som sitt nedslagsfelt. Det er dermed litt spennende å se hvordan de vurderer ulike restauranter i forhold til hverandre. White Guide er en guide jeg ikke har viet særlig oppmerksomhet, og jeg kjenner også lite til hva de legger vekt på. De vurderer imidlertid restaurantene på en skala fra 0-100 poeng. Inntil 40 poeng gis for maten, inntil 25 poeng gis for servicen, inntil 20 poeng gis for drikke, mens de siste femten poengene handler om settingen og atmosfæren.

I toppen er det nok ingen overraskelse at vi finner Maaemo, som er vurdert til 93 poeng. Oslos tre øvrige restauranter med Michelinstjerne er Fauna, Ylajali og Statholdergaarden, og er vurdert til henholdsvis 84, 83 og 75 poeng. For min del er det her nå begynner å bli interessant å diskutere. Min vurdering er at Ylajali er Oslos nest beste restaurant og strengt tatt synes jeg også den burde ligge nærmere Maaemo i poeng enn hva den gjør. I motsatt ende er jeg fast bestemt på Fauna er Oslos svakeste stjernerestaurant, og har vanskelig for å forstå at de rates så høyt. Og at hele tretten restauranter i Norge vurderes som bedre enn Statholdergaarden er hinsides en hver fornuft. For all del, jeg har ikke spist på alle tretten, men at restauranter som Lille B og Baltazar vurderes bedre er mildt sagt merkelig. For meg har Stiansen blitt undervurdert av White Guide.

Av andre restauranter som utpeker seg som undervurdert synes jeg Palace Grill peker seg ut med sine 65 poeng. Greit nok, de får sikkert trekk både for sin uvørne service og sitt trange lokale med pinnestoler. Men jeg mener likevel de er langt bedre enn ganske mange av restaurantene man finner med høyere score på listen. Mulig jeg er farget av at jeg alltid trives så godt der, men jeg nekter å godta at det er hele forklaringen. Palace er bedre enn hva White Guide vurderer den til.

Av andre ting det kan være verdt å merke seg ser jeg at White Guide stort sett vurderer steder med nordisk kjøkken høyere enn andre steder jeg mener det burde være naturlig å sammenligne med. Jeg merker meg også at verken Engø Gård eller Geir Skeies Brygga 11 er å finne på listen, uten at jeg har noen idé om hvorfor. Jeg håper på å få anledning til å besøke flere av stedene på White Guide-lista i løpet av 2015, så forhåpentligvis blir det en del omtaler av norske restauranter det neste året også.

Helt til slutt kan det nevnes at også Guide Michelin er på trappene med en nordisk guide, og jeg tror denne vil offentliggjøres i løpet av mars.