Uncategorized

Lofthus Samvirkelag – Sandaker

2008 views

Besøkt: 18.01.2015
Adresse: Åsengata 42, 0480 Oslo
Hjemmeside: http:// www.lofthussamvirkelag.no

Det var VGs anmeldelse som fikk meg til å ta turen til Lofthus Samvirkelag. Ikke bare på grunn av at de fikk strålende kritikk, men også fordi stedet ble løftet fremover i hjernebarken av omtalen. Det er noen år siden sist jeg var her, så sånn sett var det jammen på tide. Og en liten kuriositet ble det jo også i at jeg i tillegg skulle ha med meg en vaskeekte Lofthus-jente til stedet.

Lofthus Samvirkelag startet for en del år siden opp som kveldsbruk av lokalene til Åpent Bakeri på Sandaker. På dagtid er det altså bakeri i lokalene og på kvelden blir stedet forvandlet til et pizzeria. En tilsynelatende god utnyttelse av et lokale, noe folk har vist seg å sette pris på.

Jeg visste at stedet stort sett er fullt så jeg sørget for å bestille bord i god tid før besøket denne søndagskvelden. Det skulle vise seg å være et smart trekk, for det var fullt av folk innenfor døren når vi ankom. Selv om vi kanskje ikke fikk lokalets beste bord, kom vi i alle fall først i køen. Og det er jo noe det også, for en tålmodig sjel som meg.

Lofthus Samvirkelag har en meny hvor omtrent halvparten av pizzaene er med tomatsaus og den andre halvparten med en hvit, creme fraiche-basert saus. Jeg bare måtte gå for pizzaen med hvit saus, reinsdyr og granateple som jeg husket som veldig god fra tidligere besøk.

Når pizzaen kommer på bordet er den fylt med syltynne skiver reinsdyrkjøtt og en god mengde granateple. Pizzaen er perfekt stekt med en sprø bunn tvers i gjennom. Her er det ikke fnugg av en vassen blanding av pizzadeig og ost som man gjerne finner på steder som ikke klarer å steke pizzaen riktig. Og det er ikke bare bunnen som er vellykket her, også den utradisjonelle kombinasjonen av granateple og reinsdyr er svært god. Det lille syrlige bidraget fra granateplet løfter smaken til noe helt spesielt.

Pizza med reinsdyr, rødløk og granateple
Pizza med reinsdyr, rødløk og granateple

Etter at regningen var gjort opp oppdaget vi at de hadde tatt betalt for en cola for mye. Grunnen var nok litt forviklinger, men når vi gjorde servitøren oppmerksom på dette ordnet de bra opp, og jammen fikk vi ikke med oss et brød hjem som plaster på såret. God kundebehandling, og det skal de ha skryt for.

I min verden er det ikke tvil om at Lofthus Samvirkelag har en av Oslos beste pizzaer. Så langt i denne bloggen har jeg ikke omtalt andre pizzasteder enn Villa Paradiso, men dette er flere hakk bedre. Men det er flere steder som visst nok serverer god pizza i Oslo, så det er ikke usannsynlig at det kommer nye blogginnlegg om andre pizzasteder senere.