Uncategorized

Guide Michelin Norden 2015

1400 views

Mange var nysgjerrige på hva Guide Michelin egentlig skulle lansere når denne guiden skulle slippes, meg selv inkludert. Jeg våget meg derfor ut på en gjettekonkurranse, og i etterpåklokskap er det vel greit at ikke hadde levert inn noen Lotto-kupong denne uken.  Vi får nå uansett ta en oppsummering.

Første tips var at Norden fikk sin første trestjerners restaurant i 2015, og at det trolig var Noma som trakk det lengste strået. Jeg holdt likevel døren åpen for at det kunne bli Geranium. Galt ble det uansett, for Michelin mener fortsatt at ingen restauranter i Norden holder det nødvendige nivået for full pott.

Innenfor Norges grenser forsøkte jeg meg med spådommen om at Michelin kom til å ta inn byene Bergen, Trondheim og Stavanger i guiden. Slik gikk det visst ikke, og da ble det ikke treff på stjerne til Credo og Lysverket heller. Og heller ikke i Oslo skjedde det noen spennende endringer, kanskje med unntak av at Lille B mistet sin Bib Gourmand.

I Sverige var jeg litt mer forsiktig med spådommer, utover at jeg gjettet en stillstand på tostjerners restauranter, noe som viste seg å være korrekt. Her gir jeg jammen meg selv ett poeng. Når det kom til Danmark spådde jeg altså tre stjerner for Noma og to stjerner til A.O.C. Også på det siste har jeg ikke noe annet valg enn å gi meg selv et poeng.

Til sammen får jeg altså to poeng av et ukjent antall mulige, noe jeg lett klarer å slå meg til ro med. Så da har de mest spennende 2015-guidene kommet, så da gjenstår det bare å spise litt rundt før jeg kjører på med nye spådommer neste år.

Selv om det var en noen i bransjen som på forhånd hadde mistanker om at Michelin ikke hadde besøkt så mange nye byer, tror jeg det var ganske mange som likevel var skuffet. At den nordiske guiden kun innebar to nye byer i forhold til da Norden kun var omtalt i Main European Cities, synes jeg grenser mot det latterlige. Jeg synes det burde være et absolutt minimum at de tre største byene i hvert land er inkludert når man velger å gi ut en slik guide. Slik sett har den nordiske White Guide en mye bedre dekning av det som skjer innenfor nordisk gastronomi.