Uncategorized

White Guide Nordic 2016

1535 views

På mandag ble 2016-utgaven av White Guide Nordic lansert, og som den lille restaurantnerden som bor i meg var selvsagt nysgjerrig på de nye ratingene. Dette er kun andre året de utgir guide over hele Norden, og på fjorårets liste var det en enkelte ting som det nesten var vanskelig å ta seriøst, men heldigvis er årets poeng mer i samsvar med hvordan jeg ville vurdert det. Jeg har oppsummert noen punkter jeg finner interessante ved 2016-utgaven:

  • Nordens beste restaurant er i følge White Guide Nordic Noma i København med 96 poeng. På andre plass følger Fäviken Magasinet i Järpen med ett poeng mindre enn sin danske konkurrent. På de neste plassene følger Geranium, Daniel Berlin, Gastrologik, Esperanto og Restaurant Frantzén. Først på åttende plass kommer beste norske restaurant med Maaemo med 93 poeng.
  • I Norge er det Statholdergaarden som er nærmest med å matche Maaemos poengscore, med sine 84 poeng. På plassene bak følger Credo i Trondheim, Lysverket i Bergen. Så er det noe jeg forstår for Bare Restaurant er på femteplass, til tross for at både Fauna, Feinschmecker, De 4 roser og Re-Naa alle tilsynelatende har høyere score. Men nå har jeg foreløpig ikke sett selve guiden, kun diverse ting på nett.
  • Statholdergaarden fikk i fjor, etter min mening skandaløse, 75 poeng. Det er nesten så man skulle tro de hadde spist nede i kjelleren, og jeg aner virkelig ikke hva som lå bak denne vurderingen. Dessverre fikk jeg aldri notert meg annet enn totalsummen i fjor, men uansett hang dette aldri på greip. I år har plutselig Statholdergaarden hoppet opp hele ni poeng og får i 2016 en totalscore på 84 poeng, og 36 av 40 mulige på kjøkkenet. Jeg tror det har skjedd fint lite på Statholdergaarden som kan gi noen fornuftige svar på dette spranget i score.
  • Heller ikke når det gjelder Fauna får de bestemt seg, men her går det motsatt vei av Statholdergaarden. I fjor fikk de 84 poeng, men i år har de rast til 77. Selv har jeg bare besøkt Fauna en gang, og basert på det besøket heller jeg vel mot at årets vurdering er nærmest min.
  • Noen restauranter har forsvunnet og andre har kommet til. Ylajali, Måltid, Lille B er blant restaurantene som har lagt ned eller kommer til å gjøre det før kalenderen når 2016 og er dermed ute av guiden. Av nykommere er det 20 i tallet, og det er blant annet Bare Vestland, Bare på 13, Engø Gård, Trattoria Populare, Smalhans, Statholdergaarden mat- & vinstue, Renaa, Matbaren Bistro, Nedre Foss Gård og Ekebergrestauranten.
  • Det er en del restauranter som har ganske store endringer i vurderingen. Statholdergaarden og Fauna er allerede nevnt, men Pjoltergeist får hele ti poeng mer enn i fjor, Kontrast får åtte flere. Av taperne mister Bekkjarvik hele åtte poeng og Baltazar mister seks poeng. Nå har jeg ikke spist på alle disse, men jeg synes det kanskje er merkelig store sprang på en del restauranter fra ett år til et annet. Uansett synes jeg årets liste er hakket mer edruelig i bedømmingene enn fjorårets liste og samsvarer mer med hvordan min oppfatning er når det gjelder de norske restaurantene.