Uncategorized

Opland burger & steak – Mer selvskryt enn solid mat

2115 views
Umamiburger med pommes frites

Besøkt: 22.12.2015
Adresse: Østbanehallen, Jernbanetorget 1, 0154 Oslo
Webside: http://burgerandsteak.com/

Denne tirsdagsettermiddagen tett opptil jul befant jeg meg på Oslo S og var fysen på en kjapp sen lunch. Etter et kjapt forsøk på beinhard tenking kom jeg på at jeg ikke har forsøkt noen av stedene i den nyrestaurerte Østbanehallen, eller Ø som et eller annet genialt hode har kommet på for å vise at de følger med i tiden.

I det jeg gjorde entré i hallen fant jeg ut at her har jeg trolig ikke vært innom siden restaurasjonen, og noen oversikt over spisestedene her hadde jeg heller ikke. Etter å ha tatt meg en runde, falt valget ganske tilfeldig på Opland burger & steak. Byen flommer over av burgersteder, og jeg har kun testet ut en håndfull av byens hamburgertilbud. Men nå fikk jeg altså en mulighet til å stifte et nytt bekjentskap på burgerfronten.

Umamiburger med pommes frites
Interiøret hos Opland burger & steak

Opland burger & steak ligger i Østbanehallens andre etasje og har en åpen løsning ut mot den gamle stasjonshallen. Sitter man, slik jeg gjorde, ytterst langs brystningen kan man sitte og observere folkelivet der nede i selve hallen. Med unntak av at man kanskje kunne bli litt smålei alle de ukyndige fingrene som skulle prøve å spille «Lisa gikk til skolen» på det utsatte pianoet nede i hallen var lokalene ganske trivelige.

Som også navnet tilsier har Opland for det meste burgere og biff. Menyen her var imidlertid en merkelig sak som så ut som en avis med flere sider tekst jeg ikke gadd lese, før man kommer til presentasjonen av maten. Det er tydelig at de her har lagt ned mye arbeid i menyen, men det kan virke som fokuset har ligget på feil sted. Presentasjonen av maten i menyen er i alle fall noe rotete.

Enda mer forvirrende ble det når jeg kom hjem og leste på nett om stedets farm to table-konsept, hvor de «serverer mat som kan lokaliseres og som er så godt tilberedt at du nesten kjenner lyden av glade kuer» i følge hjemmesiden deres. Min første reaksjon er at de burde skru av bullshitfilteret sitt, min andre reaksjon er at jeg virkelig lurer på hvilken grad de kan lokaliseres sine råvarer som hamachi, jalapeno, avokado, yuzu eller mango. Svarene hadde jeg sikkert fått hvis jeg hadde lest hele menyen deres, men enn så lenge gjetter jeg på at de kun vet opphavet til noe av kjøttet sitt og ikke er det minste flaue over å smykke seg med store ord. I alle fall på websidene sine.

Men nok om stedets intensjon, konsept og profilering, nå får vi snakke litt om maten. Jeg gikk for en umami BBQ-burger som skulle serveres med sprøstekt bacon, cheddar, crispy salat og en umami BBQ-saus. Også gikk jeg for pommes frites som tillegg. Burgeren hadde et ganske bra utseende og så innbydende ut. Ved siden av selve burgeren ble det servert en god dæsj chipotlemajones. Selve burgeren hadde tørt brød, og salaten de selv skryter av i menyen er crispy var langt i fra sprø. Bacon skulle det også være på burgeren, men det må de ha glemt på kjøkkenet. Den friterte løken var heller ikke nyfritert, men lå som en klump under burgerlokket.

Nå høres jeg kanskje helsvart ut i omtalen, og det var sannelig en del å sette fingeren på her, men det skal i rettferdighetens navn også sies at smakene satt ganske bra selv om gjennomføringen var mer halvveis. På den mer positive siden hadde kjøttet et tydelig preg av grill, og burgeren var helt greit grillet. Umamidressingen var også en smaksbombe, så det var ikke fullstendig håpløst. Pommes frites var også ganske god, selv om den strengt tatt var litt hardt fritert og hadde lite myk potetmasse på innsiden.

Umamiburger med pommes frites
Umamiburger med pommes frites

Jeg skulle gjerne kunne vurdert umami-smaken i dette også, men denne umami sliter jeg på generelt grunnlag å identifisere. Til tross for at jeg har lest en del om temaet har jeg altså vanskelig for å gjenkjenne denne femte, litt fremmede smaken. Det er nok ikke usannsynlig at jeg vil drøfte umami i et senere innlegg, men da får det bli i forbindelse med et kjøkken som har mer fokus på denne smaken og så det blir ikke her på Opland burger & steak.

Det er ikke bare maten på Opland som varierer, Servicen var nemlig også litt blandet. I det jeg kommer opp trappen er det ingen som møter meg og tar meg i mot, og jeg står litt rådvill midt i restauranten før en fyr tar meg i mot på et nonchalant vis. Senere forstår jeg at mannen som tok meg i mot er en eller annen overordnet, til tross for at han stort sett henger på utsiden av baren og skravler med en eller annen fyr som tydelig bare har stukket innom for å skravle. Likevel tar han seg tid ved et par anledninger til å snakke til andre servitører på en ganske belærende måte som sikkert kommer til å gi enormt inspirerte ansatte på sikt. Men vel så viktig er det at å måtte høre på slikt heller ikke gir særlig begeistrede gjester, jeg ble i alle fall litt irritert.

Hvis vi ser bort fra Mr. Overordnet var servicen på Opland helt grei. Smilene hos servitørene satt løst og selv om det kanskje var litt tempoproblemer i en godt under halvfull restaurant, var det aldri noe prekært. Jeg fikk til og med tilbud om iskrem til dessert fra en av servitørene, og selv om det trolig var overskudd fra et større selskap et annet sted i lokalet var det likevel en hyggelig gest.

Opland hevder svært ubeskjedent at de er Oslos beste burger- og steakrestaurant, men det de definitivt er best på er selvskryt. For min del er jeg nok hakket mer ambivalent i vurderingen til Opland burger & steak, for de har definitivt et forbedringspotensial. Likevel smaker det egentlig ganske godt, til tross for at både brødet er tørt, bacon uteblir og salaten er soggy. Summen av alt dette er et sted som serverer grei mat, men som i egenomtale overvurderer seg selv og slettes ikke når opp blant byens beste burgersteder. Og skal jeg ha biff, tror jeg nok at jeg kommer til å reise et annet sted.

PS! Når de skal rette opp websidene og fjerne selvskrytet om at de er Oslos beste burger- og steakrestaurant, burde de også ta seg bryet med å oppdatere menyen på websidene også. Denne er nemlig utdatert, men man kan selvsagt ikke være best på alt.