Uncategorized

Ciak – italiensk på liksom

1576 views
Utsiden av Ciak - In the kitchen

Besøkt: 29.12.2015
Adresse: 15 Queen’s Road Central, Central, Hongkong
Webside: www.ciakconcept.com/home.htm

Det var mye jeg gjerne skulle teste ut i Hong Kong på kort tid, men siden jeg kun hadde tid til en enkel middag før jeg skulle ut flyplassen denne dagen falt valget på Ciak –  In the kitchen. Restauranten hadde har en stjerne i Guide Michelin, men når jeg sjekket opp på internett var menyen dominert av småretter, pasta og pizza og burde sånn sett være et kurant valg for et raskt måltid. Som mange andre av Hong Kongs restauranter har også Ciak tilholdssted på et kjøpesenter, i dette tilfellet på det eksklusive kjøpesenteret Landmark i Central-området i Hong Kong.

I italia er serveres pizza stort sett enten i rene pizzeriaer eller i veldig enkle spisesteder som gjerne har pasta og pizza. Ciak virket å være litt i sistnevnte kategori, men det er helt utenkelig at denne type spisesteder skulle bli tildelt en stjerne av Michelin. Med dette i minnet hadde jeg en sterk mistanke om at kriteriene for hva som er en stjernerestaurant varierer ettersom hvor man befinner seg i verden.

Utsiden av Ciak - In the kitchen
Utsiden av Ciak – In the kitchen

I det jeg satt meg ned ved bordet jeg hadde reservert slo det meg hvorlite italiensk dette stedet fremsto. Interiøret kunne like gjerne vært på det amerikanskinspirerte Fat Pig-stedet jeg spiste en pulled pork-burger kvelden i forveien. I alle fall hvis man hadde fjernet de importerte glassene med tomatsaus og pesto som fungerte som pyntegjenstander på utvalgte hyller i lokalet. Det var i det hele tatt lite ved både interiør og atmosfære som ga uttrykk for at dette var italiensk, selv om jeg mistenker at stedet kanskje ikke er helt enig med meg.

Men om miljøet krasjet, så var kanskje menyen mer gjennomført? Og til det er det bare å si både og, hverken eller. Menyen besto av pastaretter, pizza, småretter, dagens femretter og en liten seksjon for retter med hvit trøffel. Selv om pizza ofte lages på rendyrkede pizzeriaer med vedfyrt ovn er det i og for seg ikke uvanlig at mindre formelle spisesteder i Italia har både pasta og pizza og andre retter på menyen. Der det virkelig krasjer er når man streber hardt for å fremstille disse rettene som eksklusive.

For du skal lete lenge etter en italiener som hevder at pizza er noe annet enn enkel hverdagsmat. For hva skal man si om pizza med hvit trøffel rundt 2300 kroner? Selv om både pizza og hvit trøffel er aldri så italiensk hver for seg, så har kombinasjonen utrolig lite med italienske mattradisjoner å gjøre. Pizza er rustikt, trøffel er eleganse. Å blande dem gir ikke nødvendigvis verken eksklusiv eller fantastisk mat. Det blir litt som at en norsk restaurant skulle servert kneipbrød med norsk hummer og forsøkt å fremstille det som autentisk norsk mat med eksklusive råvarer.

Men hvis vi nå for en stund glemmer kulissene og tåpelighetene i menyen og fokuserer litt på maten, holder det da mål på Ciak? Jeg hadde tross alt med åpne øyne booket meg et bord på denne restauranten, og selv om jeg ikke hadde reflektert så veldig mye over det i forkant, var vel neppe forventningene sterke til at det var autentisk. Pizzaen som kom på bordet var godt stekt, hadde noe tykkere bunn og mer fyll enn sine italienske brødre. Når det er sagt var pizzaen ganske bra. Sprø skorpe, god spekeskinke og mye mozzerella. Selv om den vil falle litt igjennom om den skulle vært vurdert som italiensk pizza, skal det absolutt ikke underslåes at dette er en god pizza.

Pizza med parmaskinke, parmesan og ruccola
Pizza med parmaskinke, parmesan og ruccola

Men holder det med en helt ok pizza for å få en stjerne av Guide Michelin? I Hong Kong er det tydeligvis nok, men det hadde fremstått som absurd om dette stedet hadde vært en stjernekandidat noen som helst sted i Europa. Jeg skal komme tilbake til det i senere innlegg, men det er mye som tyder på at nivået for å stjernene ligger mange hakk lavere i Hong Kong enn i noen andre land jeg har besøkt.

Ciak -In the kitchen er omtrent like ekte som Las Vegas, men klarer man å glemme idiotien har begge noen godbiter som kan være verdt å få med seg.

PS! Jeg var så heldig å rett ved siden av en belyst reol med italienske hvitviner. I og for seg ikke noe galt i det, annet enn at det ga et litt merkelig grønnskjær på bildene.