Uncategorized

Yat Lok – Stjernemat til lavpris

1741 views
Nudelsuppe med gås og BBQ-svin

Besøkt: 28.12.2015
Adresse: 28 Stanley Street, Central Hong Kong
Webside: Stedet har ingen webside eller telefon. Ikke mulig med bordbestilling.

Når jeg først var i Hong Kong var det et mål å besøke ulike typer restauranter. En av de tingene som skiller Hong Kong fra de fleste andre steder er nemlig spennvidden i restauranttilbudet i byen. I Hong Kong er de fleste to- og trestjerners restauranter tilknyttet store kjente luksushoteller som Shangria-La, Mandarin Oriental Four Seasons eller beliggende på kjøpesentere som for det aller, aller meste består av high-end merker. Her sikter de seg definitivt inn på et kjøpesterkt publikum.

I motsatt ende finnes kanskje også de billigste restaurantene med stjerne i Guide Michelin i verden i denne byen. Tim Ho Wan er et sted som serverer dim sum og har ved en rekke anledninger blitt omtalt som verdens billigste stjernerestaurant. Og nettopp om Tim Ho Wan var verdt sin Michelinstjerne var det jeg hadde tenkt til å sjekke denne mandagsmorgenen. Tim Ho Wan er ikke bare en restaurant, men mer en kjede bestående av flere restauranter i både Hong Kong, Singapore, Taiwan, Bangok, Kuala Lumpur, Filipinene og Sidney. Jeg befant meg som sagt i Hong Kong og hadde tatt toget til Central for å spise på restauranten beliggende i IFC-senteret, hvor jeg satset på å kunne på meg litt frokost. Det skulle vise seg å ikke være helt enkelt for jeg slet hardt med å finne frem. Flere ganger søkte jeg meg frem på info-tavlene på det relativt uoversiktlige senteret, men etter en times tid med leting ga jeg opp og bestemte meg for å hoppe til plan B.

Det er nemlig flere svært billige spisesteder med Michelinstjerne i Hong Kong. Dermed var plan B å gå opp til Stanley street og forsøke å finne frem til Yat Lok, eller 一樂食館 som det så enkelt og greit heter på kantonesisk. Eller kanskje det er på kinesisk, jeg er jammen ikke sikker.  Det skulle heldigvis vise seg å være vesentlig enklere å manøvrere seg frem i Stanley street enn på IFC-senteret og det tok ikke veldig lang tid før jeg befant meg rett utenfor Yat Lok.

Utsiden av Yat Lok
Utsiden av Yat Lok

Yat Lok visste jeg absolutt ingenting om, bortsett fra at det var et kinesisk spisested med en stjerne i Michelin-guiden og et prisnivå som skulle ligge veldig mye lavere enn de aller, aller fleste andre spisesteder med stjerne i Guide Michelin. Der en enstjernes restaurant i Europa gjerne er litt eksklusiv, kan et sted i Hong Kong like gjerne være et spisested hull i en vegg. At komforten er helt ulik er uproblematisk, men jeg må innrømme at jeg uansett var skeptisk til om nivået på maten kunne være sammenlignbart.

Jeg kunne umiddelbart glemme en hver forestilling om hva det å ha en Michelinstjerne kunne innebære. Stedet jeg hadde funnet frem så ut som et helt vilkårlig kinesisk spisested. Inne var det bord og stoler av tre. Menyen var noen laminerte A5-ark, som hang sammen i en nøkkelring. Kun noen av sidene var oversatt til engelsk, mens andre sider kun innehold for meg helt uforståelige tegn. Når jeg prøvde å bestille meg en kombinasjon av gås og BBQ-pork, ristet betjeningen bare på hodet og pekte på en annen side i menyen. Hvorfor aner jeg ikke, og det var ingen grunn til å stille spørsmål med mindre man kunne kantonesisk. Men jeg tok hintet og fikk bestilt noe som for meg virket som eksakt det samme, men fra den andre siden i menyen.

Så tok det ikke så mange minuttene før jeg fikk gås og BBQ-svin i en nudelsuppe. Kniv og gaffel hadde de ikke, men etter litt fomling i starten fikk jeg sånn rimelig dreis på spisepinnene mine til at det gikk an å spise. Jeg vet lite om kinesisk bordskikk, men registrerte i alle fall ikke at de rundt meg stirret spesielt så da var det vel sånn noenlunde innenfor. Gåsekjøttet var kuttet opp uten å være rensket for ben, noe som gjorde at man ble sittende å plukke ut gåseben.  Etter min smak vel hardt tilberedt, selv om det likevel var velsmakende. Svinekjøttet var noe bedre tilberedt, selv om det var litt brent på utsiden. De to typene kjøtt lå i en nudelsuppe med småkuttede grønnsaker. Jeg er overhodet ikke spesielt familiær med kinesisk mat, og det er mange smaker jeg rett og slett ikke aner hva er for noe. Dette smakte uansett helt greit, og selv for en vestlig gane var dette helt uproblematisk.

Nudelsuppe med gås og BBQ-svin
Nudelsuppe med gås og BBQ-svin

I europeisk målestokk har Yat Lok absolutt ingenting med en stjernerestaurant å gjøre. Maten er god nok, men jeg har vanskelig å se at noe tilsvarende kunne fått en stjerne, eller en Bib gourmand for den saks skyld, i Europa. Sånn sett er det merkelig å observere Hong Kong-guiden til Michelin, for de virker å ha en helt annen standard for vurdering av en del spisesteder her. Greit nok, prisen på omtrent seksti kroner er ikke noe å utsette på, men hva en Michelin-stjerne egentlig skal gi av forventninger kan være ganske forvirrende.