Uncategorized

La Liste – 2017

1380 views

Jeg synes alltid det er gøy med matguider og kåringer, og ser alltid frem til datoene for offentliggjøring av guider og kåringer som Michlin Guide, White Guide, 50 best restaurants eller Opinionated about dining. Denne uken offentliggjorde franske Ministère des Affaires étrangères, som jeg tror kan oversettes som noe sånt som det franske utenriksdepartementet, sin «La Liste» for året 2017. La Liste er en relativt ny kåring som ble gitt ut for første gang i fjor. Listen besto av ett tusen restauranter, som var rangert med en noe uklar poengberegning.

I 2016 var trestjernersrestauranten Restaurant de l’Hôtel de Ville utenfor Lausanne i Sveits som ifølge La Liste var verdens beste restaurant. Det er jo en anerkjennelse av de virkelig store for enhver kjøkkensjef, men det forhindret dessverre ikke at Benoît Violier begikk selvmord knappe to måneder senere. Med tanke på at også Philippe Rochat, restaurantens forrige kjøkkensjef og Violiers læremester, omkom på sykkeltur bare et halvår tidligere har virkelig restauranten hatt sin andel av tragiske hendelser det siste halvannet året.

Men dette innlegget skal ikke handle om tragediene hos fjorårets vinner, men om årets utgave av La Liste. Legger vi den til grunn er det Paris-restauranten Guy Savoy som for øyeblikket er verdens beste restaurant. Siden listen består av hele tusen restauranter, har jeg selvsagt et svært tynt grunnlag for å vurdere rangeringen til alle restaurantene. Jeg har tross alt bare spist på noen få prosent av dem. Likevel er det morsomt å sammenligne litt mot andre kåringer, samt å se hvordan kåringene stemmer overens med min vurdering for stedene jeg faktisk har spist på.

50 best restaurants er nok den mest kjente listen, og har du noen gang sett Noma omtalt som verdens beste restaurant er det nok denne listen som har vært utgangspunktet. Hvis vi kikker litt på topp ti fra 50-best restaurants vil man se at restauranter som El Cellar de Can Roca, Osteria Francescana og Eleven Madison Park også er å finne høyt plassert på La Liste. Andre topp ti plasseringer derimot, som Mugaritz, Mirazur og Etxebarri skal du lete lagt ned på resultatlistene for å finne hos La Liste.

Jeg registrerer også at det blant topp 50 på La Liste er en høyere frekvens av restauranter med tre Michelin-stjerner, enn du vil finne hos 50-best-restaurant. Det overrasker vel kanskje ikke stort, med tanke på at franske myndigheter står bak La Liste. Sånn sett virker La Liste å være hakket mer konservativ enn 50 best restaurants, som er veldig basert på hva som er trendene for øyeblikket.

Til slutt må jeg nevne litt om plasseringen til Maaemo, siden vi for tiden faktisk har en norsk restaurants som figurerer på alle disse listene. På La Liste finner vi den som nummer 75, mens 50 best restaurant har den på en 61. plass. På den nettbaserte kåringen Opinionated about dining blir den ranket som 32, men denne liten tar kun for seg europeiske restauranter.

Min konklusjon er at slike kåringer absolutt ikke er noen eksakt vitenskap. Hvis målet ditt er å spise på «verdens beste restaurant» kun for å skryte av det, så bør du kikke på 50 best restaurants, da dette er den mest kjente og omtalte kåringen. Er målet derimot å spise best mulig mat, kan det godt hende at du vil ha større utbytte av å kikke litt lenger ned på listene. For i mine øyne er verken Osteria Francescana eller Guy Savoy verdens beste restaurant, selv om begge gir deg ganske interessante opplevelser.