Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

La Liste – 2017

December 8, 2016 December 8, 2016 Rune Grøsland1411 views

Jeg synes alltid det er gøy med matguider og kåringer, og ser alltid frem til datoene for offentliggjøring av guider og kåringer som Michlin Guide, White Guide, 50 best restaurants eller Opinionated about dining. Denne uken offentliggjorde franske Ministère des Affaires étrangères, som jeg tror kan oversettes som noe sånt som det franske utenriksdepartementet, sin «La Liste» for året 2017. La Liste er en relativt ny kåring som ble gitt ut for første gang i fjor. Listen besto av ett tusen restauranter, som var rangert med en noe uklar poengberegning.

I 2016 var trestjernersrestauranten Restaurant de l’Hôtel de Ville utenfor Lausanne i Sveits som ifølge La Liste var verdens beste restaurant. Det er jo en anerkjennelse av de virkelig store for enhver kjøkkensjef, men det forhindret dessverre ikke at Benoît Violier begikk selvmord knappe to måneder senere. Med tanke på at også Philippe Rochat, restaurantens forrige kjøkkensjef og Violiers læremester, omkom på sykkeltur bare et halvår tidligere har virkelig restauranten hatt sin andel av tragiske hendelser det siste halvannet året.

Men dette innlegget skal ikke handle om tragediene hos fjorårets vinner, men om årets utgave av La Liste. Legger vi den til grunn er det Paris-restauranten Guy Savoy som for øyeblikket er verdens beste restaurant. Siden listen består av hele tusen restauranter, har jeg selvsagt et svært tynt grunnlag for å vurdere rangeringen til alle restaurantene. Jeg har tross alt bare spist på noen få prosent av dem. Likevel er det morsomt å sammenligne litt mot andre kåringer, samt å se hvordan kåringene stemmer overens med min vurdering for stedene jeg faktisk har spist på.

50 best restaurants er nok den mest kjente listen, og har du noen gang sett Noma omtalt som verdens beste restaurant er det nok denne listen som har vært utgangspunktet. Hvis vi kikker litt på topp ti fra 50-best restaurants vil man se at restauranter som El Cellar de Can Roca, Osteria Francescana og Eleven Madison Park også er å finne høyt plassert på La Liste. Andre topp ti plasseringer derimot, som Mugaritz, Mirazur og Etxebarri skal du lete lagt ned på resultatlistene for å finne hos La Liste.

Jeg registrerer også at det blant topp 50 på La Liste er en høyere frekvens av restauranter med tre Michelin-stjerner, enn du vil finne hos 50-best-restaurant. Det overrasker vel kanskje ikke stort, med tanke på at franske myndigheter står bak La Liste. Sånn sett virker La Liste å være hakket mer konservativ enn 50 best restaurants, som er veldig basert på hva som er trendene for øyeblikket.

Til slutt må jeg nevne litt om plasseringen til Maaemo, siden vi for tiden faktisk har en norsk restaurants som figurerer på alle disse listene. På La Liste finner vi den som nummer 75, mens 50 best restaurant har den på en 61. plass. På den nettbaserte kåringen Opinionated about dining blir den ranket som 32, men denne liten tar kun for seg europeiske restauranter.

Min konklusjon er at slike kåringer absolutt ikke er noen eksakt vitenskap. Hvis målet ditt er å spise på «verdens beste restaurant» kun for å skryte av det, så bør du kikke på 50 best restaurants, da dette er den mest kjente og omtalte kåringen. Er målet derimot å spise best mulig mat, kan det godt hende at du vil ha større utbytte av å kikke litt lenger ned på listene. For i mine øyne er verken Osteria Francescana eller Guy Savoy verdens beste restaurant, selv om begge gir deg ganske interessante opplevelser.

Matguider
Rune GrøslandDecember 8, 2016
previous story

Ruccola Fusion – En småforvirret italiener i Bergen

next story

Kolonialen – Et liv etter Maaemo

you might also like

Michelinguiden 2020

December 8, 2016 December 8, 2016
Kålrot og sau

Maaemo og stjerneslipp

December 8, 2016 December 8, 2016

Guide Michelin France 2019 – Et rop om oppmerksomhet

December 8, 2016 December 8, 2016

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org