Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

En lørdagskveld på Galleri Smia

May 9, 2015 December 3, 2015 admin-runes1777 views
Appetittvekker: Laksetartar med dill og majones

Besøkt: 09.05.2015
Adresse: Opplandsgata 19, 0657 Oslo
Hjemmeside: http://www.smiagalleri.no

Galleri Smia ligger på tjukkeste Vålerenga. Det til tross, det er et hyggelig sted selv om min bergenske kjæreste nok var noe skeptisk til et sted som hadde Vålerenga kirke som en av sine nærmeste naboer. Men for meg som strengt tatt har et avslappet forhold til fotball slår jeg gjerne et slag for hyggelige bydelsrestauranter. Og det var dette som var tanken da jeg hadde booket bord på Galleri Smia i anledning min kjærestes bursdag.

Smia er en intim restaurant med små bord, dempet belysning og stearinlys på bordene. Med andre ord ideelt for en romanistisk middag, men dertil dårlige forhold for en amatørbloggfotograf. Mange år har gått siden mitt forrige besøk her, men jeg mente å minnes en restaurant som hadde ganske bra mat.

Jeg hadde booket et bord til oss klokken åtte en lørdagskveld, men da vi ikke klarte holde tiden fryktet vi problemer. Helt uten grunn heldigvis, for på telefon til restauranten forsikret de oss om at det ikke skapte andre problemer enn at vi muligens ikke ville rekke kveldens femretter fordi kjøkkenet stengte klokken ti.

Da vi ankom restauranten litt før klokken ni ble vi tatt i mot av en hyggelig kvinnelig servitør som opplyste oss om at vi maksimalt kunne bestille tre retter før hun leste opp dagens meny for oss. A la carte-menyen ble ikke nevnt med et ord før vi spurte etter den. For all del, på Galleri Smia er det få valgmuligheter utover dagens meny, men så lenge det finnes noen burde de også opplyse om dem. Men vi er jo ikke vanskelige heller, så vi endte opp med dagens treretters til 495 kroner begge to.

Aller først fikk vi en appetittvekker, som var ørrettartar med lakserogn, majones og dill. Dette var en ganske klassisk liten sak, hvor det mest moderne må ha vært at de hadde brukt espuma på majonesen. Resultatet ble selvsagt en svært luftig majones, og smaksmessig var det godt, men også ganske uspennende.

Appetittvekker: Laksetartar med dill og majones
Appetittvekker: Laksetartar med dill og majones

Forretten skulle være ytrefilet av okse marinert i chili og soya. De marinerte skivene med rått oksekjøtt var etter marineringen rullet i sesamfrø. Kjøttet skulle serveres med noe som servitørinnen presenterte som ponzomajones, men som vi til slutt ble enige om at egentlig var yuzumajones. Litt upresis informasjon fra en stresset servitørinne til tross, forretten var en vellykket rett som skilte seg godt fra de fleste okseretter. Retten hadde en asiatisk touch og var både frisk og syrlig.

Forrett: Soya- og chilimarinert ytrefilet av okse
Forrett: Soya- og chilimarinert ytrefilet av okse

Hovedrett skulle i følge menyen være lammeplomme med brissel, taboulé og aigre daux. Her hadde de jålet seg med franske faguttrykk i menyen og for en som ikke er så stødig i fransk var det litt vanskelig å forstå hva menyen egentlig ønsket å fortelle meg. Heldigvis tok servitørinnen seg bryet med å forklare og nå vet jeg forhåpentligvis en gang for alle at taboulé er bulgursalat og at aigre daux er en sursøt rødvinsaus. I tillegg var det stekt shiitakesopp, en ganske syrlig eplepure med lite sødme og smørdampet savoykål. Eller kanskje der var spisskål? Igjen rotet servitørinnen med råvarene. Selve lammekjøttet var helt greit stekt, uten at det imponerte stort. Menyen lovet brissel, men den var totalt fraværende på tallerkenen, uten at noen tok seg bryet med å informere oss om det. Dette var en rett helt på det jevne. Det er på ingen måte dårlig, men det er også langt i fra noen stående applaus. Hadde jeg giddet å kaste terning tror jeg den hadde havnet skikkelig midt på treet.

Hovedrett: Lam med taboulé og aigre daux
Hovedrett: Lam med taboulé og aigre daux

Desserten var sjokoladefondant, men denne hadde en moderne vri hvor de hadde tilsatt roquefort i fondantrøren. Til dette serverte de en vaniljeiskrem smaksatt med fiken og Jack Daniels. I tillegg hadde da tatt med litt crumble og en liten bit fiken. I mine øyne en litt merkelig kombinasjon, selv om jeg vet at Geiranger sjokolade har eksperimentert med Kraftkar i sin konfekt, uten at jeg ble overbevist av resultatet deres heller. Og for all del, ikke misforstå, jeg elsker blåskimmeloster. Det er kombinasjonen med sjokolade jeg er litt usikker på. Derfor var jeg nok litt skeptisk, men en skepsis som like fullt var fylt med en god porsjon nysgjerrighet.

Smias kombinasjon viste seg og fungere bedre enn jeg hadde fryktet. Roquefortsmaken var markert, ja faktisk ganske fremtredende. Selve fondanten var svært flytende inni, selv om den hadde en fin, godt stekt skorpe på utsiden. På grunn av hullet de hadde laget før servering mistenker jeg nok at de har jukset med litt varm flytende røre etter steking. I så fall er det en variant som burde være unødvendig av et habilt kjøkken, men det er uansett bedre enn å servere en overstekt variant, hvis det er alternativet.  I iskremen var derimot ikke Jack Daniels-smaken så fremtredende. Isen fungerte helt greit sammen med fondanten, selv om kombinasjonen nok høres mer spennende ut enn det smakte.

Dessert: Roquefort- og sjokoladefondant med fiken- og Jack Danielsiskrem
Dessert: Roquefort- og sjokoladefondant med fiken- og Jack Danielsiskrem

For meg er det helt greit at en restaurant bruker fransk benytter fransk i menyen, men da krever det en presis og oppvakt betjening ute i spisesalen. Vår kveld var krydret med flere slurvete presentasjoner av maten og betjeningen virket ikke særlig skjerpet eller inspirert. Maten var også en liten skuffelse, for jeg husket den som hakket hvassere fra et besøk fra flere år tilbake. Dessverre vil jeg si, for det er et veldig koselig sted. Men for meg holder ikke dette helt inn, selv om det ikke er noe her som er direkte dårlig.

MiddelhavsmatMiddelsNorgeOslo
admin-runesMay 9, 2015
previous story

Victor’s Gourmetrestaurant Schloss Berg.

next story

Mandagsmiddag på Kampen Bistro

you might also like

Maaemo – Gjenoppstandelsen

May 9, 2015 December 3, 2015

Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

May 9, 2015 December 3, 2015

Restaurant Stallen – Ni tiere og et bomskudd

May 9, 2015 December 3, 2015

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org