Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

Strand restaurant – på utflukt

May 30, 2017 June 9, 2017 Rune Grøsland1849 views
Rabarbra, vanilje, jordbær og gjøksyreRabarbra, vanilje, jordbær og gjøksyre

Besøkt: 20.05.2017
Adresse: Strandalleén 48,, 1368 Stabek
Webside: http://www.strandrestaurant.no/

For meg som jobber med samferdsel, så forbinder jeg Strand mer med E18-utbygging enn med restaurant. Samtidig har jeg i mange år hatt i bakhodet at jeg en gang burde få sjekket ut hva Tom Victor Gausdal og Stian Floer driver med der ute på Strand. Nå vet jeg strengt tatt ikke hvor aktive de er i den daglige driften, men når såpass sterke kokkenavn står bak bør man forvente at maten holder et bra nivå.

Strand restaurant fra sjøsiden
Strand restaurant fra sjøsiden

Av de bak strand er Tom Victor Gausdal den mest profilerte. Noen kjenner ham sikkert fra tv-programmer som Masterchef, Top Chef, Kokkenes kamp og Tilbords med fienden. Han står også bak en haug med kokebøker, der særlig Kokkelære er bauta av en bok. Som konkurransekokk er nok høydepunktet sølvmedaljen fra Bocuse d’Or i 2005, og han har en CV som består av restauranter som Statholdergaarden, Lipp, Arcimboldo og Baltazar og selvsagt et opphold på Palace Grill. Bakgrunnen til Stian Floer vet jeg mindre om, men han har vært med Tom Victor siden Falcon Crest-tiden på Ullern.

En samling pokaler og en Bocuse d'Or-statue i sølv
En samling pokaler og en Bocuse d’Or-statue i sølv

Det tok litt tid før det som skulle bli mitt første møte med Strand var på plass, men til første lørdagen i mai hadde jeg omsider et bord. Planen var da å feire bursdagen til Marianne. Sånn trodde jeg også det skulle gå, men det jeg ikke hadde forutsett var at det var dagen for utdrikkingslaget mitt. Men det ingen andre hadde tenkt på, var å avbestille bordet på Strand restaurant, så den morgenen måtte jeg litt brydd avbestille bordet på kort varsel. Det var altså en litt trang start mellom meg og Strand restaurant, men jeg lovet da jeg avbestilte at jeg snart skulle booke meg inn på nytt. Et par uker senere hadde kom omsider en ny anledning.

Marianne og jeg hadde satset på kollektiv transport til Strand. Det var ikke helt optimalt, men med sol og fin temperatur var det helt greit å spasere de tjue minuttene det tok å gå fra busstoppet i Oksenøyveien til Strand restaurant. Omsider fremme studerte vi menyen kjapt, selv om jeg i og for seg allerede hadde bestemt meg for at vi skulle gå for full seksretter denne lørdagskvelden. Det var tross alt en slags forsinket bursdagsfeiring for Marianne, dessuten har jeg et ubeskjedent magemål når jeg tror jeg får servert god mat.

Som en start på måltidet fikk vi en appetittvekker på bordet. Det var en sprø toast med løyrom, rømme og gressløk. En velkjent kombinasjon som har blitt servert et utall av ganger, men det fungerer jo.

Toast med løyrom og rømme
Toast med løyrom og rømme
Brød fra Handwerk
Brød fra Handwerk

Straks etter at appetittvekkeren var fortært kom brød fra Handwerk på bordet, og omtrent et halvt minutt etter det igjen, kom også kveldens første rett. Litt bardust kanskje, for vi hadde knapt rukket å smake på proseccoen vi hadde bestilt til aperitiff. Men foran oss sto nå en rett på rognkjeksrogn, knutekål, munker med øl fra St. Hallvard bryggeri og en krem på rømme, creme fraiche og pepperrot. Jeg må innrømme at det virket litt fantasiløst å servere en rogn som første rett, sånn umiddelbart etter at vi fikk løyrom som appetittvekker. Sånn bortsett fra det, var dette en helt grei start.

Munker med rognkjeksrogn, creme fraiche og rømme
Munker med rognkjeksrogn, creme fraiche og rømme

Rett nummer to var salat med lun kongekrabbe, en vinaigrette på chorizo og en majones på pequilos. Dette smakte rett og slett veldig godt, og selv om jeg var litt bekymret for at de pikante innslagene skulle bli voldsomme så var de tonet ned og fungerte utmerket sammen med krabben. Men i det jeg nøt denne retten, så slo en tanke ned i meg. Jeg mente bestemt å huske at menyen hadde lovet meg sjøkreps.

Nå plaget det for all del ikke meg. Selv om sjøkreps er noe av det aller beste jeg spiser, er ikke kongekrabbe mye dårligere. Likevel synes jeg man skal forvente at det opplyses ved bestilling, når man endrer hovedråvaren i en rett. Da vi spurte servitøren om det ikke sto sjøkreps i menyen, var svaret at «jo, men i kveld er det kongekrabbe». Jeg er usikker på om jeg mener at nochelant eller bevisstløst er den beste beskrivelsen på dette, men her mener jeg både kjøkken og servitører bør være fokusert på å fortelle gjestene hva de faktisk skal servere.

Salat med lun kongekrabbe
Salat med lun kongekrabbe

Fiskeretten skulle vise seg å bli en av kveldens store oppturer. Den pannestekt villkveiten hadde fått en sprø fiskeskorpe, men i motsetning til når jeg forsøker meg på pannesteking av fisk var den slettes ikke tørrstekt. Som tilbehør hadde kjøkkenet valgt å gå for morkler, morkelskum, petit pois, sprøstekt løk og estragonpulver. Jeg har nok oftere fått servert morkler til kylling enn fisk, men den svampete, milde soppen fungerte strålende sammen det hvite fiskekjøttet og ertene.

Pannestekt kveite med morkler og petit pois
Pannestekt kveite med morkler og petit pois

Tre varianter av lam skulle vise seg å være kveldens kjøttrett. Et stykke ytrefilet, en bit med confit og en pølse. På tallerkenen så stykket av ytrefilet ganske grått og trist ut, men det vist seg å være både mørt, saftig og smakfullt. Så langt i år har jeg kun spist utenlandske asparges. Men på Strand fikk jeg servert årets første norske asparges, visst nok fra Voss. Sammen med tørket ramsløk, en espuma på persille og en lammesjy utgjorde dette tilbehøret til lammet. Det gjorde jobben helt fint, selv om det hele kom litt i skyggen av kveiteretten.

Lam, asparges, ramsløk og persille
Lam, asparges, ramsløk og persille

Så var det klart for kveldens oster. En tallerken med fire oster kom på bordet, alle norske. Etter at servitøren hadde funnet frem jukselappen sin, fikk vi vite at det var Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri, Kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri, Munkeby fra Munkeby Mariakloster og til sist den etter hvert riktig så berømte Kraftkar fra Tingvollost. Til ostene ble det servert aprikosmarmelade og knekkebrød.

Her hadde strand satt sammen en fin liten bukett med norske kvalitetsoster. Det er morsomt å tenke på den rivende utviklingen som har skjedd med små uavhengige ysterier her til lands, for når min matinteresse så smått startet for omtrent tjue år siden var det nærmest en vedtatt sannhet at ysting var noe vi ikke kunne her til lands. Den gangen var det kanskje også mye sannhet, men desto morsommere er det når man etter hvert får smake fruktene av hva en haug med bønder med en gründer i magen har klart å utrette. Floraen av norske småskalaprodusenter begynner etter hvert å bli ganske stor.

Kveldens oster
Kveldens oster

Kveldens dessert ga en liten smak av forskudd på sommeren. Posjert rabarbra og jordbær ble servert med en mandel og sitronbunn, rabarbrasorbet, vaniljeskum og gjøksyreblader. Resultatet ble mye syrlighet, men med nok sødme til å balansere det til en god dessert. Bakverket var kanskje ikke av det mest spennende, men det er jo umulig å bli i dårlig humør av en påminnelse om at sommeren er rett rundt hjørnet. Mindre sommerfølelese ble det ikke av den australske, lett perlende røde moscatovinen som fulgte retten.

Rabarbra, vanilje, jordbær og gjøksyre
Rabarbra, vanilje, jordbær og gjøksyre

Så var kvelden på Strand over, og det kunne konstateres at Strand leverte jevnt bra mat denne kvelden, der særlig kongekrabben og kveiteretten er verdt å trekke frem. Servicen var tidvis litt tilfeldig og famlende, men samtidig var den varm og hyggelig. Med smaken av sommer fortsatt i munnen var det til slutt på tide å komme seg hjem igjen, og da ble det drosje.

MiddelhavsmatMiddelsNorgeOslo
Rune GrøslandMay 30, 2017
previous story

Cru – fransk og nordisk med britisk aksent

next story

Litt om denne bloggen

you might also like

Maaemo – Gjenoppstandelsen

May 30, 2017 June 9, 2017

Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

May 30, 2017 June 9, 2017

Restaurant Stallen – Ni tiere og et bomskudd

May 30, 2017 June 9, 2017

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org