Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

À L’aise – Oslos beste stjernekandidat?

September 7, 2017 September 7, 2017 Rune Grøsland6450 views
Dessert: Hvit sjokolade "Dome"Dessert: Hvit sjokolade "Dome"

Besøkt: 16.08.2017
Adresse: Essendrops gate 6, 0368 Oslo
Webside: http://www.alaise.no/

Tilbake fra bryllupsreise var det rett over i en tilværelse som gressenkemann, da Marianne skulle jobbe i Haugesund hele uken. Nå var hvetebrødsdagene over, og hverdagene med grovbrød skulle igjen gjenerobres. For å sikre en myk overgang hadde jeg fått det for meg at en onsdagsmiddag på À l’aise burde være en god ide og sikret meg en reservasjon mens jeg enda var på ferie.

Dette skulle bli mitt andre besøk på À l’asie, det første var mai med full meny. Den gang skulle jeg av gårde på egenhånd, men det endte med at broderen hang seg på sånn helt i siste liten. Denne gangen var planen å sjekke ut stedets à la carte, og nok en gang var planen å stikke alene. Men, akkurat som sist, dagen før meldte broderen sin interesse og dermed ble det nok en gang brødrene brothers som skulle ut å spise.

Et litt anonymt inngangsparti
Et litt anonymt inngangsparti

À L’aise åpnet i februar og har satset på klassisk fransk mat. Her verdsettes den klassiske og luksuriøse restaurantopplevelsen, og her får du mer trøffel og gåselever enn du får gaukesyre og fermenterte gulrøtter. På kjøkkenet regjerer Ulrik Jepsen, som kommer fra jobben som kjøkkensjef på Engø gård. Fra før har han bakgrunn fra blant annet Roux-restauarnten Waterside inn i Bray utenfor London med tre stjerner i Guide Michelin og enstjernerene Kokkeriet og Søllerød Kro i København. Det må jo sies å være en solid CV, og bør være et godt fundament for kvaliteten og presisjonen som kreves for å drive en topprestaurant.

En gang i sommer så jeg i en eller annen nettavis en artikkel med en liste over insta-vennelige spisesteder. Jeg husker ikke særlig mer, for strengt tatt er jeg langt mer opptatt av å spise enn å fotografere, men À l’aise var neppe å finne på den listen med sin dunkle belysning. Og da jeg i tillegg ødelagte kameraet mitt i ferien og måttet ta til takke med mobil denne kvelden, ble ikke bildene akkurat top noch. Men det får uansett duge.

Som sagt var planen for kvelden à la carte. Den menyen besto av fire forretter, tre hovedretter og, foruten ost, to desserter. Av forrettene hadde alle sin base fra havet og jeg valgte å gå for hummerravioli (295,-). Hovedrettene var både fugl og fisk, ja og kjøtt i tillegg. Etter litt tvil gikk jeg for vaktel (395,-). Til dessert ble det hvit sjokolade «dome» (245,-)

À L’aise er en restaurant med et åpenbart høyt ambisjonsnivå og startet selvsagt måltidet med en serie amuse-bouche, eller appetittvekkere for de som trives best med norsk benevnelser. Av de tre som kom på bordet først var det husets fish ‘n chips på lomre som imponerte mest, men varianten av egg benedict som fulgte etterpå var helt suveren.

Amuse-bouche: Fish 'n chips
Amuse-bouche: Fish ‘n chips
Amuse-bouche: Egg Benedict
Amuse-bouche: Egg Benedict

Kveldens første rett var en ravioli fylt med villaks og skotsk hummer. Til raviolien fulgte en squash, stekt fennikel og en coraline-saus. For meg var sausnavnet ukjent, men forstod jeg Ulriks danske presentasjon rett var den kokt på hummerskroget og tilsatt sauternes. Selve raviolien hadde visse likhetstrekk med Gordon Ramsays signaturrett, og også denne smakte nydelig. Faktisk var den nettopp denne retten som ga meg ideen til å ta en ny tur for å teste ut a la carte. Sånn sett var forventningene høye, uten at jeg ble skuffet av den grunn.

Forrett: Hummerravioli
Forrett: Hummerravioli

Til hovedrett skulle det spises vaktel. Vi hadde jo allerede inntatt egget i appetittvekkeren, men nå var det selve fuglen som skulle til pers. Stykker av rosastekt bryst var fylt med både foie gras og syltet perigordtrøffel. Som tilbehør fulgte blant annet en potetkrem med enda mer trøffel, brønnkarse og kantareller.

Selv om forretten leverte godt var det denne retten som virkelig imponerte. Dette var en klassisk velkomponert rett, som hadde fokus på harmoni i smakene fremfor kontraster. Dette var rett og slett fantastisk bra og en av de aller beste rettene jeg har spist i år.

Hovedrett: Vaktel "en crèpinette"
Hovedrett: Vaktel “en crèpinette”

På meg ble det hvit sjokolade til kveldens dessert, mens brodern skilte lag og gikk for en variant av forêt noire, for meg bedre kjent som Schwarzwalderkuche. Min hvite sjokoladedome besto av et sirkulært skall på temperert hvit sjokolade fylt med frossen marengs, salt karamell, sablé breton og en sabayon med champagne og pasjonsfrukt. Teknisk var dette elegant gjennomført og kombinasjon av kakaofettet i den hvite sjokoladen kledde den syrlige pasjonsfrukten godt.

Dessert: Hvit sjokolade "Dome"
Dessert: Hvit sjokolade “Dome”

Kvelden ble avrundet med kaffe og petit four, før vi tok regningen og stakk av gårde. Totalt kom dette besøket på 1750 kroner, for tre retter, fire glass vin, kaffe og driks. Det synes jeg er ganske bra verdi for pengene, for selv om det ikke er direkte billig er det høy kvalitet på alt som serveres. Det er litt i motsetning til forrige besøk, der jeg synes totalregningen var i dyreste laget. Den gangen endte regningen på 4200 kroner, inkludert aperitiff, mat, vinpakke, ost og kaffe med calvados. Det skal i rettferdighetens navn sies at det florerte med dyre råvarer og eksklusive viner, men når regningen overgikk full pakke på fjorårets Maaemo-besøk finner jeg det litt i overkant. Men, også den gang leverte de et veldig solid måltid, og À L’aise er opplagt en kandidat for en stjerne når 2018-guiden til Michelin lanseres til vinteren.

Petit four
Petit four
Mer petit four
Mer petit four
Enda mer petit four
Enda mer petit four

Med sin klassiske franske mat og et mer tradisjonelt restaurantpreg er À L’aise absolutt en restaurant veldig etter mitt hjerte, og en type restaurant som Oslo definitivt trenger. Av dagens Oslo-restauranter er nok Statholdergaarden og Feinschmecker de mest nærliggende å sammenligne med, men maten på À L’aise er i mine øyne enda et hakk hvassere. À L’aise fremstår også som et par hakk mer formell og servicen kan tidvis virke litt stiv og upersonlig. Heldigvis gjelder det ikke når kjøkkensjefen selv er ute og presenterer maten, og også husets kvinnelige sommelier leverer en personlig service som løfter besøket for min del.

FranskHøyKlassiskOslo
Rune GrøslandSeptember 7, 2017
previous story

Restaurant Zass – På kanten av stupet

next story

Don Alfonso 1890 – Amalfikystens storhet

you might also like

RENAA – Eksepsjonelt bra

September 7, 2017 September 7, 2017

Maaemo – Gjenoppstandelsen

September 7, 2017 September 7, 2017

Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

September 7, 2017 September 7, 2017

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org