Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

Michelin Nordic 2018 – Årets synsing

February 15, 2018 February 20, 2018 Rune Grøsland7034 views

Førstkommende mandag lanseres årets Michelinguide for våre hjemlige trakter, nemlig The Michelin Guide Nordic Countries 2018.02.06. Tradisjonen tro har jeg vurdert hvilke norske kandidater som er mest aktuelle for stjerner, og jeg har selvsagt ikke klart å la være med å driste meg med noen tips. Av erfaring er det slettes ikke alt som treffer, men noen blinkskudd pleier det da også å dukke opp.

Vi begynner med de mest kjente i Norden. En av de største endringene i løpet av 2017 må sies å være stengingen av Noma. 25. februar i fjor serverte Noma sitt siste måltid i Strandgade og i disse dager, faktisk akkurat i dag (15. februar), åpner Redzepi Noma i nye lokaler like ved fristaden Christiania. På grunn av den sene nyåpningen vil ikke Noma være å finne i 2018-utgaven av Michelinguiden. Geranium derimot, vil helt sikkert være å finne der, og de beholder antakelig fortsatt sin toppscore.

En annen stor endring i 2017 var gjenåpningen av Frantzén. I juli 2016 tok Restaurang Frantzén farvel med Gamla Stan, og først i slutten av august i år var det klart for gjenåpning i Stockholm sentrum. Der Noma ikke blir å finne i årets guide, blir definitivt Frantzén det. Måltidet jeg hadde der i desember var definitivt verdt tre stjerner, men siden det er første året etter en lengre stengning må de nok nøye seg med to. Mitt tips er at Frantzen kommer til å bli Sveriges første trestjerner, men det kommer ikke til å skje i år.

Det har for øvrig skjedd en del i Oslo i løpet av 2017 også, og jeg føler meg veldig sikker på at det blir endringer når det kommer til stjerner i byen.  Av nyåpninger siste år er kanskje Galt, Fyr Bistronomi, Omakase by Alex Cabiao, À L’aise og Brasserie Ouest de mest spennende. Av dem er det ikke tvil om at À L’aise er den sterkeste kandidaten til ny stjerne, og jeg er ganske sikker på at de kan smykke seg med en Michelinstjerne når de åpner dørene tirsdag 20. februar. Jeg tror À L’aise blir den eneste nye stjernen i hovedstaden, men skulle det dukke opp en til er Omakase by Alex Cabiao den sterkeste kandidaten etterfulgt av Bokbacka. For Maaemo, Kontrast og Statholdergaarden tipper jeg det blir status quo for samtlige. Statholdergaarden er nok mest i faresonen for en degradering, men det ville i så fall være veldig ufortjent.

I Bergen åpnet Bare Restaurant i nye lokaler. Jeg har ikke rukket å besøke dem etter åpningen på Hotel Bergen Børs (men det står på tapeten), men de leverte veldig bra i sine gamle lokaler og fortsetter de slik kan de fort bli en stjernekandidat. Ellers er det, i år som i fjor, Lysverket og Colonialen som er de sterkeste navnene. Min favoritt er Colonialen, men jeg tror fortsatt Michelin holder en knapp på Lysverket. Men strengt tatt tror jeg ikke det kommer noen stjerner til Bergen i år heller.

Også i Trondheim er stikkordet nye lokaler. Her er det Credo som åpner opp i nye lokaler i disse dager, nærmere bestemt 21. februar. Strengt tatt synes jeg Credo burde hatt en stjerne allerede. Om den kommer i 2018 er jeg dog litt usikker på, for jeg aner ikke helt hva flyttingen innebærer i forhold til endring av konsept, noe som kan medføre at Michelin ønsker å avvente. Mitt tips er at de gjør det og at Credo blir nødt til å smøre seg med litt tålmodighet.

I Stavanger beholder helt sikkert RE-NAA sin ene stjerne, noe som også vil være høyst fortjent. Sabi Omakase har jeg ikke besøkt, men ut ifra omtalene jeg har lest virker det å være større sannsynlighet for en ekstra stjerne enn at de blir degradert. Mitt tips er imidlertid at det ikke skjer noen endringer i Stavanger i år.

Så for å oppsummere litt. Jeg tror ikke Michelinguiden 2018 byr på de store overraskelsene for Norges del. Ingen restauranter blir degradert, mens À L’aise stikker av gårde med den eneste nye stjernen. Skulle det imidlertid dukke opp ytterligere en stjerne vil trolig denne gå til Credo eller Omakase by Alex Cabiao.

Matguider
Rune GrøslandFebruary 15, 2018
previous story

Galt – Veien etter Fauna

next story

À L’aise – En feiring som ikke ble noe av

you might also like

Michelinguiden 2020

February 15, 2018 February 20, 2018
Kålrot og sau

Maaemo og stjerneslipp

February 15, 2018 February 20, 2018

Guide Michelin France 2019 – Et rop om oppmerksomhet

February 15, 2018 February 20, 2018

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org