Uncategorized

Michelin Nordic 2018 – Årets synsing

6996 views

Førstkommende mandag lanseres årets Michelinguide for våre hjemlige trakter, nemlig The Michelin Guide Nordic Countries 2018.02.06. Tradisjonen tro har jeg vurdert hvilke norske kandidater som er mest aktuelle for stjerner, og jeg har selvsagt ikke klart å la være med å driste meg med noen tips. Av erfaring er det slettes ikke alt som treffer, men noen blinkskudd pleier det da også å dukke opp.

Vi begynner med de mest kjente i Norden. En av de største endringene i løpet av 2017 må sies å være stengingen av Noma. 25. februar i fjor serverte Noma sitt siste måltid i Strandgade og i disse dager, faktisk akkurat i dag (15. februar), åpner Redzepi Noma i nye lokaler like ved fristaden Christiania. På grunn av den sene nyåpningen vil ikke Noma være å finne i 2018-utgaven av Michelinguiden. Geranium derimot, vil helt sikkert være å finne der, og de beholder antakelig fortsatt sin toppscore.

En annen stor endring i 2017 var gjenåpningen av Frantzén. I juli 2016 tok Restaurang Frantzén farvel med Gamla Stan, og først i slutten av august i år var det klart for gjenåpning i Stockholm sentrum. Der Noma ikke blir å finne i årets guide, blir definitivt Frantzén det. Måltidet jeg hadde der i desember var definitivt verdt tre stjerner, men siden det er første året etter en lengre stengning må de nok nøye seg med to. Mitt tips er at Frantzen kommer til å bli Sveriges første trestjerner, men det kommer ikke til å skje i år.

Det har for øvrig skjedd en del i Oslo i løpet av 2017 også, og jeg føler meg veldig sikker på at det blir endringer når det kommer til stjerner i byen.  Av nyåpninger siste år er kanskje Galt, Fyr Bistronomi, Omakase by Alex Cabiao, À L’aise og Brasserie Ouest de mest spennende. Av dem er det ikke tvil om at À L’aise er den sterkeste kandidaten til ny stjerne, og jeg er ganske sikker på at de kan smykke seg med en Michelinstjerne når de åpner dørene tirsdag 20. februar. Jeg tror À L’aise blir den eneste nye stjernen i hovedstaden, men skulle det dukke opp en til er Omakase by Alex Cabiao den sterkeste kandidaten etterfulgt av Bokbacka. For Maaemo, Kontrast og Statholdergaarden tipper jeg det blir status quo for samtlige. Statholdergaarden er nok mest i faresonen for en degradering, men det ville i så fall være veldig ufortjent.

I Bergen åpnet Bare Restaurant i nye lokaler. Jeg har ikke rukket å besøke dem etter åpningen på Hotel Bergen Børs (men det står på tapeten), men de leverte veldig bra i sine gamle lokaler og fortsetter de slik kan de fort bli en stjernekandidat. Ellers er det, i år som i fjor, Lysverket og Colonialen som er de sterkeste navnene. Min favoritt er Colonialen, men jeg tror fortsatt Michelin holder en knapp på Lysverket. Men strengt tatt tror jeg ikke det kommer noen stjerner til Bergen i år heller.

Også i Trondheim er stikkordet nye lokaler. Her er det Credo som åpner opp i nye lokaler i disse dager, nærmere bestemt 21. februar. Strengt tatt synes jeg Credo burde hatt en stjerne allerede. Om den kommer i 2018 er jeg dog litt usikker på, for jeg aner ikke helt hva flyttingen innebærer i forhold til endring av konsept, noe som kan medføre at Michelin ønsker å avvente. Mitt tips er at de gjør det og at Credo blir nødt til å smøre seg med litt tålmodighet.

I Stavanger beholder helt sikkert RE-NAA sin ene stjerne, noe som også vil være høyst fortjent. Sabi Omakase har jeg ikke besøkt, men ut ifra omtalene jeg har lest virker det å være større sannsynlighet for en ekstra stjerne enn at de blir degradert. Mitt tips er imidlertid at det ikke skjer noen endringer i Stavanger i år.

Så for å oppsummere litt. Jeg tror ikke Michelinguiden 2018 byr på de store overraskelsene for Norges del. Ingen restauranter blir degradert, mens À L’aise stikker av gårde med den eneste nye stjernen. Skulle det imidlertid dukke opp ytterligere en stjerne vil trolig denne gå til Credo eller Omakase by Alex Cabiao.