Runes kulinariske verden

En blogg om restauranter i inn- og utland

  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
  • Hjem
  • Beliggenhet
    • Vis i kart
    • Norge
      • Oslo
      • Bergen
    • Sverige
      • Gøterborg
    • Danmark
      • København
    • Frankrike
      • Paris
      • Auvergne-Rhône-Alpes
      • Bretagne
      • Centre-Val de Loire
      • Grand Est
      • Nouvelle-Aquitaine
      • Occitanie
      • Pays de la Loire
    • Italia
      • Roma
      • Campania
      • Lombardia
      • Piemonte
      • Toscana
    • Spania
      • San Sebastian
    • Tyskland
      • Köln
      • Osnabrück
      • Perl Nennig
    • USA
      • New York
    • Kina
      • Hong Kong
  • Type mat
    • Italiensk
    • Spansk
    • Amerikansk
    • Indisk
    • Fransk
    • Meksikansk
    • Nordisk
    • Middelhavsmat
    • Pizza
    • Barbecue
    • Tapas
    • Hamburger
  • Prisklasse
    • Lav
    • Middels
    • Høy
  • Michelin
    • Bib Gourmand
    • En stjerne
    • To stjerner
    • Tre stjerner
  • Øvrig
    • Om bloggen
    • om bloggeren
    • Matguider
  • Kontakt
Uncategorized

White Guide Nordic 2017-18

July 3, 2017 July 3, 2017 Rune Grøsland1513 views

Forrige mandag kveld ble en ny utgave av White Guide Nordic offentliggjort, 2017-18 utgavem. I fjor var det Stockholmsrestauranten Esperanto som toppet listen, mens i år hadde Geranium presset seg inn foran Esperanto. Beste norske restaurant var da, ikke uventet, Maaemo på en fjerdeplass. Bortsett fra Maaemo var RE-NAA og Sabi Omakase de eneste norske innslagene på White Guide Nordics topp 30-liste. De plasserte seg i fjor på 25. og 26. plass.

Vi har nok ikke bredden til svenskene og danskene når det gjelder restauranter, noe som også gjenspeiler seg i denne listen. Dog går det litt i riktig retning. Maaemo hanket i år inn tredjeplass, Sabi Omakase klatret til en 12. plass, Kontrast har kommet seg inn på en 20. plass og RE-NAA er også så vidt inne på en 29. plass.

White Guide Nordic opererer med et poengsystem, der maten gis inntil 40 poeng, og restauranten i sum kan oppnå totalt 100 poeng. Litt bakvendt er det, men White Guide Nordic rangerer poengsummen for maten høyere enn totalscoren når de presenterer sin topp 30-liste. Dermed kan en restaurant med høy kjøkkenscore havne foran restauranter med høyere totalscore.

Men hvordan står det til med de norske restaurantene hvis man legger vurderingene til White Guide Nordic til grunn? Gjennomsnittscoren er litt over 73, et par poeng mer enn forrige guide. Seksten restauranter fra forrige guide er tatt ut av listen, mens sytten nye har kommet inn. Beste nykommer er A’L’aise med 78 poeng (32/40 på maten).

White Guide Nordic får tydelig aldri bestemt seg for nivået på Statholdergaarden. I 2015 delte de ut 75 poeng, i 2016 ble det 84 poeng, i 2017 ned til 77 poeng og i 2017-18 er de opp til 82 poeng. Min erfaring er at prestasjonene på Statholdergaarden er ganske stabile, og jeg sliter litt med å ta vurderingen seriøst.

En annen norsk restaurant hvor vurderingene har vært litt merkelig er Kontrast. Den har tidligere blitt ranket til 70, 78 og 80 poeng, men i år er poengsummen hevet til 88. White Guide mener tilsynelatende at det har vært en rivende utvikling på Kontrast, mens jeg vil hevde at White Guide Nordic kun retter opp gamle synder og for første gang gir Kontrast den vurderingen de faktisk fortjener.

Andre større endringer fra forrige guide er at Plah har fått hele ti poeng mer og klokker inn på 73 poeng, mens Kamai øker med åtte til 71 poeng. For Plah sin del mener jeg det var rett å heve scoren noe fra forrige utgave, mens Kamai har jeg aldri besøkt så der er jeg blank.

White Guide Nordic hadde en del merkelige vurderinger i starten, men i 2017-18-utgaven synes jeg de begynner å få litt luket ut de verste feilskjærene. Fortsatt skinner det nok igjennom at nynordisk kjøkken blir rangert høyere enn mer klassisk kjøkken. At Feinschmecker og Restaurant Colonialen i Bergen får 30/40 for maten, og dermed stiller i samme klasse som Bass Oslo, Publiko, Kolonialen Bislett, Brasserie France og Vaaghals (ja, jeg vet at ikke alle er nynordiske) er direkte latterlig. Det samme kan sies om at A’L’aise med sine 32/40 for maten, som da sidestiller kjøkkenet med Plah, Arakataka, Astral, Sentralen mat og Pjoltergeist. Men lukker man øynene for dette synes jeg White Guide Nordic er i ferd med å bli en guide som tar temperaturen på det norske restaurantmarkedet på en grei måte.

Og siden jeg først skriver litt om restaurantguider vil jeg avslutningsvis skrive litt om Opinionated about dining, som lanserte sin Top 100(+)-liste over Europeiske restauranter i midten av mai. Listen kan minne litt om 50-best-restaurants, men der 50-best-listen utarbeides på bakgrunn av en utvalgt fagjury blir Opinionated about dining-listen til på bakgrunn av karakterer fra registrerte brukere. En slags folkets liste altså, selv om vurderingene til de som har flest registreringer vektlegges sterkest.

Det er selvsagt en del restauranter som går igjen på de samme listene, men der Osteria Francescana, El Cellar de Can Roca og Mirazur ligger helt i toppsjiktet på 50-best-listen er de å finne noe lenger ned på Opinionated about dining-listen. I følge Opinionated about dining er Alain Passards L’Arpège Europas beste, etterfulgt av Schloss Schauenstein og Fäviken. Vår egen Maaemo er å finne på 26. plass, mens Kontrast og Lysverket smyger seg inn på topp 200, med henholdsvis 183. og 189. plass. Nå skal man ikke ta slike lister altfor seriøst, men det er likevel morsomt å sammenligne og se likheter og ulikheter.

Med dette avslutter jeg vårsesongen 2017 og bloggen tar sommerferie en god stund. Jeg regner med å være tilbake med nye innlegg i månedsskiftet august-september. Inntil da får dere ha en riktig god sommer!

Matguider
Rune GrøslandJuly 3, 2017
previous story

Villa Rene Lalique – På nye stier

next story

Restaurant Zass – På kanten av stupet

you might also like

Michelinguiden 2020

July 3, 2017 July 3, 2017
Kålrot og sau

Maaemo og stjerneslipp

July 3, 2017 July 3, 2017

Guide Michelin France 2019 – Et rop om oppmerksomhet

July 3, 2017 July 3, 2017

Recent Posts

  • RENAA – Eksepsjonelt bra
  • 2020 – Annus horribilis eller Annus mirabilis
  • Maaemo – Gjenoppstandelsen
  • Michelinguiden 2020
  • Restaurant Rest – suveren mat med minimalt matsvinn

Recent Comments

  • Rune Grøsland on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Jepp Svenno racing him self :) on Året 2017 – Oppsummert i tekst og bilder
  • Rune Grøsland on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Espen on Nahm – Første møte med Bangkok
  • Rune Grøsland on Eleven Madison Park – Med sykkel på en trestjerner

Archives

  • April 2021
  • December 2020
  • May 2020
  • February 2020
  • December 2019
  • November 2019
  • September 2019
  • May 2019
  • April 2019
  • February 2019
  • January 2019
  • December 2018
  • November 2018
  • October 2018
  • September 2018
  • August 2018
  • July 2018
  • June 2018
  • May 2018
  • April 2018
  • March 2018
  • February 2018
  • January 2018
  • December 2017
  • November 2017
  • October 2017
  • September 2017
  • August 2017
  • July 2017
  • June 2017
  • May 2017
  • April 2017
  • March 2017
  • February 2017
  • January 2017
  • December 2016
  • October 2016
  • September 2016
  • August 2016
  • July 2016
  • June 2016
  • May 2016
  • April 2016
  • March 2016
  • February 2016
  • January 2016
  • December 2015
  • November 2015
  • October 2015
  • September 2015
  • August 2015
  • July 2015
  • June 2015
  • May 2015
  • March 2015
  • February 2015
  • January 2015
  • December 2014
  • November 2014
  • October 2014
  • September 2014
  • August 2014
  • July 2014
  • June 2014

Categories

  • Uncategorized

Meta

  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org